In 1919 kregen vrouwen – na 20 jaar vrouwenstrijd – kiesrecht.
Landelijk, provinciaal en gemeentelijk. Deze gebeurtenis wordt het komend jaar overal in het land gevierd. Het Comite 100 jaar vrouwenkiesrecht startte de viering 1 februari op het Binnenhof met een mini-symposium, een manifestatie voor de Tweede Kamer en een fototentoonstelling.
Namens de Partij voor de Dieren was Christine Teunissen aanwezig. Christine, die tijdelijk Tweede Kamerlid werd voor de Partij van de Dieren en de taken van Marianne Thieme waarnam, huurde bij Beleef Het Verleden een volledig kostuum om aandacht te vragen voor het historische feit van 100 jaar kiesrecht én om te pleiten voor o.a. meer vrouwen in de Tweede en Eerste kamer. Op 11 oktober 2018 werd Christine Teunissen beëdigd in de Tweede Kamer. 1 februari 2019 was tevens het einde van de vervanging van Marianne Thieme, waarop Christine weer teruggaat naar haar positie in de Eerste Kamer.
Christine Teunissen was later op de vrijdagmiddag ook te gast bij radio 1 Vandaag, samen met andere sprekers om o.a. in te gaan op het thema van vrouwenkiesrecht. Eén van de top 3 vrouwen die genoemd werd was o.a. de arts Aletta Jacobs, die een groot voorvechter was van actief vrouwenkiesrecht. Christine Teunissen noemde ook Marianne Thieme die veel betekend heeft (en nog steeds) voor de positionering van vrouwen in de politiek.
Hoe ging het de Nederlandse vrouwen in eerdere eeuwen af? In de 16e en 17e eeuw werd er over de Hollandse vrouw gesproken dat ze zelf zaken deed en erg brutaal was. Ze had ‘de broek aan’. Een leuk stukje hierover is geschreven op Historiek, zie link. Als je dan later Eline Vere leest, lijkt het er wel op dat de vrouwen deze positie in de 19e eeuw enigszins verloren hebben. Dat wordt dan in de vroege 20e eeuw met het stemrecht weer goedgemaakt. De beide Wereldoorlogen hebben ondanks de verschrikkingen ook meegeholpen aan de emancipatie van de vrouw.