Nederlands English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

1920s fotoshoot in collectie Beleef Het Verleden

Geplaatst op: 7 maart, 2022 door

Modellen in creaties gemaakt door Martine Teunissen van Beleef Het Verleden.

In de laatste paar weken heb ik een aantal fotoshoots georganiseerd om mijn creaties geïnspireerd op de jaren ’20 te showen. De jaren ’20 is de tijd waarin kunststromingen zoals art nouveau, art deco, geometrisme en cubisme de mode beïnvloeden. Het is de tijd voor vrouwen van de ‘garconne look’ met korte haren, van blote armen en benen die gezien werden als de nieuwe erogene zones. De taille zakte naar beneden en veel jurken werden gemaakt van transparante stoffen die versierd waren met kralen en glimmers. Als model stonden: Emma Schaap, Louise Preeker, Timardi Verhoeff, Marijn Stolk, Mette Langbroek, Miriam, Charlotte Tesselaar en Raquel Agraz!

The DRESSES: In de eerste helft van de jaren ‘20 varieerde de lengte van de rok en de taillelijn enorm. Hoeveel been gezien mocht worden was de grote vraag voor veel ontwerpers. In 1927 was de roklengte gestegen tot 38 cm, net onder de knie! Anique draagt een groene jurk van een transparante stof die helemaal vol kraaltjes is geborduurd.

The DRESSES: Mette draagt een creatie die ik gemaakt heb van een roze transparante zijde, ook weer versierd met kraaltjes. Ik heb deze jurk gemaakt met de inspiratie van een tentoonstelling over de jaren ’20 in m’n achterhoofd die ik gezien heb in Tilburg, waar de mannequins gehuld leken in roze wolkjes van jurken. Mette draagt een originele mantel uit 1900 die in de jaren ’20 gemoderniseerd is met een zijden voering in art deco motief.

The DRESSES: Deze creatie is gebaseerd op een originele jurk uit 1929 toen de roklengte weer naar beneden was gezakt (hoewel er ook avondjurken tot op de enkels werden gedragen). Ze heeft elementen van een robe de style en is gemaakt van zwart fluweel gecombineerd met goudbrokaat. De mantel is aan de buitenkant volledig brocaat en aan de binnenkant gevoerd met wol. Door de beurskrach in oktober 1929 waarin in één klap de aandelenkoersen instorten ontstond de crisis en de depressie die voortduurde in de jaren ’30. De mode reageerde direct met een verlangen naar romantiek. De japonnen van de vrouw werden langer, ze mochten weer rondingen en een taille tonen en hun haren lang dragen. Dit is ook de periode van de gouden eeuw van Hollywood waarin actrices stijliconen worden en de Hollywood glamour iets was waar de meesten alleen maar van konden dromen.

The DRESSES: Raquel draagt een originele jaren ’20 jurk, gemaakt van een transparante stof die zwaar geborduurd is met kralen. Tevens draagt ze originele schoenen. De blote armen en benen werden nieuwe erogene zones in de jaren ’20. En ook de look van de ‘garconne’ met korte haren werd populair.