Nederlands English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

21 juni Oudenhofmarkt, Lange Voort Oegstgeest

Geplaatst op: 16 juni, 2014 door

Aanstaande zaterdag is het zover, dan kun je genieten van de Oudenhofmarkt bij de Lange Voort in Oegstgeest. De kranten pakken de persberichten leuk op en we verwachten dan ook een hoop bezoekers!

persbericht Oegstgeester courant persbericht Dichtbij

De uitgebreide en originele tekst van het eerste bericht kun je hieronder nog eens nalezen.

Middeleeuwse ambachten op de Oudenhofmarkt

De Oudenhofmarkt, die op 21 juni voor de tweede keer georganiseerd wordt door initatiefnemers Beleef Het Verleden en de Civil Society Club, bestaat uit o.a. een historisch gedeelte. Middeleeuwse ambachtslieden demonstreren allerlei ambachten uit vervlogen tijden. Je hebt wellicht al eerder kunnen lezen dat er een demonstratie vlaken en kaarden wordt gegeven? Wat houdt dat precies in? Deze week licht ik er graag een aantal ambachten uit, die niet meer algemeen bekend zijn.

Vlaken & Kaarden

Vlaken is een techniek om de wol schoner te maken. Dit gebeurt op een vlaaktafel. Dit is een frame met gespannen touwen. Met stokken wordt er op de wol geslagen zodat het vuil wat er nog in zit door het raster heen valt en door het slaan neemt het volume van de wol toe. Je vlaakt de wol nadat deze gewassen is. Een middeleeuwer wilde echt de wol heel schoon en goed voorbewerkt hebben voordat hij/zij ermee aan de slag ging.

Met kaarden worden de vezels van de wol op zo’n manier verdeeld dat deze heel prettig en gelijkmatig spint. Je legt kleine plukjes wol op de kaarden en kamt deze als het ware uit. Kaarden is in de 14eeeuw in de Vlaamse provincies geïntroduceerd.

foto bij persbericht 1- vlaken 

Oudenhofmarkt 2013, fotografie Monique Shaw

Oudenhofmarkt 2013, fotografie Monique Shaw

 

Verven

Op de foto van het vlaken zie je prachtige kleuren wol. Konden ze dat vroeger echt al zo verven? Ja, dat kon, en met natuurlijke verfstoffen als meekrap, uienschillen berkenblaadjes. Het was echter wel een vervuilend beroep. Men gebruikte o.a. urine als beitsmiddel, en hoewel dit werd hergebruikt (denk aan de uitdrukking kruikenzeikers) waren de geuren en de afvalstoffen vervuilend in de stad. Daarom zag je vaak dat de ververs aan de rand van de stad hun werk beoefenden. In het kader van het thema duurzaamheid en het subthema: van grondstof naar product, streven we op de Oudenhofmarkt niet naar het bereiken van de meest felle kleuren die begeerd werden door de adel, maar naar de minder felle kleuren die het gewone volk droeg, en die ze vonden uit verfstoffen (planten) die rond het huis groeiden. Deze kleuren kunnen we verven zonder vervuilende beitsmiddelen toe te voegen.

Tin gieten

Is dit ambacht dan geen vreemde eend in de bijt? Niet als je kijkt hoe de tegenwoordige middeleeuwse tingieter te werk gaat. In de tweede helft van de 20e eeuw waren replica’s van tinnen kannetjes naar 17e eeuws model erg populair. Al deze kannetjes belanden inmiddels in de kringloopwinkels omdat ze niet meer in de mode zijn. De tingieter koopt deze kannen en smelt ze om naar nieuwe vormen.

De middeleeuwse ambachtslieden zijn tussen 10.00 en 17.00 te bezoeken. Schroom niet om te vragen of je dingen mag voelen of uitproberen. Wel altijd even vragen van te voren.

Tekst: Martine Teunissen

Voor meer informatie kijk op www.oudenhofmarkt.nl of op facebook-Oudenhofmarkt 2014.