Nederlands English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

26 augustus – Crayenesterschool bestaat 75 jaar!

Geplaatst op: 28 augustus, 2013 door

De Crayenesterschool bestaat 75 jaar en dat moet gevierd worden!

‘s Ochtends is er een feestelijke opening waarbij alle 400 leerlingen van de school een dans laten zien. De burgemeester en de wethouder houden een praatje, er worden duiven opgelaten en de vlag wordt gehesen.

Daarna begint het programma in het kader van ‘archeologie & educatie’.

 

Prehistorie

Kinderen maken van vuursteen pijlpunten.

prehistorie - vuurstenen pijlpunten maken DSCN2313 klein

Archeologie

De zandbak is veranderd in een opgravingsveld waarbij de kinderen allerlei scherven van potten kunnen vinden daterend van de Romeinse tijd tot en met de 20e eeuw.

archeologie opgraving archeologie opgraving

Romeins badhuis

Hoewel het Romeinse rijk stopte bij de Limes zijn er wel Romeinen in Heemstede geweest. Ze hebben zelfs forten gebouwd bij Velsen en er is een theorie dat ‘Castellum Flevum’ in de buurt van Heemstede stond en dus ook de beroemde slag in het woud van ‘Baduhenna’ tussen de Frissi (de naam die de Romeinen gaven aan volkeren die boven de Rijn woonden) en de Romeinen, hier heeft plaatsgevonden.

De kinderen kregen bodemvondsten te zien uit de Romeinse tijd: munten van de keizers Diocletianus en Constantinus en een fibula. Daarna gingen de kinderen mee op reis naar het Romeinse badhuis. Ze mochten een Romeinse massage op de arm uitproberen en parfum maken met lavendel en olie.

Romeins badhuis

Romeins badhuis Romeinse massage met strigilis parfum maken

Haardstenen maken met de pottenbakster


Tijdens grondwerkzaamheden aan de Meerweg rond 1939 (een jaar na de opening van de Crayenesterschool) zijn er Antwerpse haardstenen gevonden .

antwerpse haardstenen

De kinderen gingen bij de pottenbakster aan de slag om zelf ook een haardsteen te maken.

haardstenen maken pottenbakker haardstenen maken pottenbakker