Nederlands English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

7 mei Romeinse hapjes in Museum Dorestad

Geplaatst op: 12th mei, 2015 door

Tijdens de Romeinenweek leverde Beleef Het Verleden haar bijdrage in Museum Dorestad in Wijk bij Duurstede. Een gezellig vestingstadje met in het museum een mooie tuin waar o.a. Baroen stond met een legionairstraining voor kinderen, een aantal soldaten van Gemina en Beleef Het Verleden met Romeinse hapjes (en binnen waren er nog veel meer activiteiten te doen).

Bij de Romeinse hapjes was het natuurlijk niet zomaar hap, slik, weg, mmm lekker, en dan weer door naar het volgende onderdeel, nee het publiek deed interactief mee en vooral de kinderen werden in de ‘keuken’ aan de slag gezet. Zo leerden ze tijdens het klaarmaken van de hapjes met welke ingrediënten ze aan de slag gingen, hoe de kruiden heten (allemaal vers) en welke voedingsmiddelen door de Romeinen werden meegebracht naar Nederland. Ze volgden recepten van Apicius en hebben daarnaast ook recepten naar eigen inzicht en smaak aangepast. Voor de kinderen was er posca te drinken, voor de volwassenen een glaasje wijn met specerijen. Alleen het aanligbed ontbrak, maar het publiek kon op afbeeldingen wel zien hoe dit eruit heeft gezien en ook hoe een Romeinse keuken eruit zag. De replica’s van Romeinse potjes, schaaltjes en glaswerk hielpen ook mee om een beeld te vormen van de Romeinse tijd. Daarnaast waren ook enig modern keukengerei een middeleeuwse kan en schaal erg handig bij de bereiding, het schenken van posca, en het wassen van de vele behulpzame handjes.

Romeinse hapjes01 Romeinse hapjes02 Romeinse hapjes03

Reactie klant: “En nogmaals dankjewel voor je geweldige culinaire historische workshop, het zag er echt fantastisch en perfect uit allemaal!”