In deze nieuwsbrief vindt u aankondigingen van geplande evenementen, foto's en verslagen van afgelopen evenementen en thema's waar we op dit moment aan werken!
horen ruiken proeven zien voelen

Nieuwsbrief Beleef Het Verleden

24 april 2014
Beleef Het Verleden
presenteert:

Twee grote publieksevenementen die in aantocht zijn:
  1. Oudenhofmarkt 21 juni 2014, Lange Voort Oegstgeest
  2. Historisch bal en diner, 8 november 2014 - Hodshon Huis in Haarlem
1) Oudenhofmarkt 21 juni 2014

Dit jaar organiseren we alweer de tweede editie van de Oudenhofmarkt. In samenwerking met de Civil Society Club en vele andere partners willen we dit jaar nog groter uitpakken dan voorheen. 

De Oudenhofmarkt vindt weer plaats op de plek waar in de 9e eeuw een burcht stond tegenover het centrale Lange Voort Winkelcentrum. De markt verbindt generaties met elkaar rond actuele thema’s; duurzaamheid, actief burgerschap en (lokale) historie. Het zal als aantrekkelijk laagdrempelig interactief evenement voor jong en oud met zowel recreatieve als educatieve, sociale en milieu ingrediënten, ook een toegevoegde waarde hebben voor het dorp Oegstgeest.

De Oudenhofmarkt richt zich op alle inwoners van Oegstgeest; kinderen & volwassenen, grootouders, etc: er is voor iedereen wat te doen, te leren en te beleven en iedereen wordt door deze markt geïnspireerd om (lokaal) betrokken, te zijn en kan interactief beleven wat een actieve en duurzame levensstijl inhoudt. Daarnaast zijn natuurlijk bezoekers uit omstreken ook van harte welkom!

Project
De Oudenhofmarkt bestaat uit 3 interactieve onderdelen en een nevenprogramma. Markt en programma zijn lokaal, duurzaam, interactief/zintuiglijk, intergenerationeel en hebben een focus op actief burgerschap (zowel qua karakter en organisatie als inhoud van de markt). De ideële markt is laagdrempelig en aantrekkelijk en daarom gratis voor iedereen.
 
1. Historisch onderdeel: levende (lokale) geschiedenis
    Middeleeuwse ambachtslieden demonstreren interactief!
2. Lokale burgerinitiatieven & vrijwilligersorganisaties presenteren zich interactief
3. Lokale moderne ondernemers met duurzame en/of streekproducten

Openingstoast Oudenhofmarkt 2013 door drie generaties Oegstgeestenaren, met limonade gesponsord door De Jonker. foto: Monique Shaw.

Momenteel zijn we aan het wachten op de laatste uitslagen m.b.t. de fondsenwerving. Volgende maand dus meer informatie over het programma!


2) Een historisch bal en diner op 8 november in het Hodshon Huis in Haarlem


Dames, haal uw mooiste baljurk uit de kast. Heren, zet uw cravatten in het stijfsel. Het is tijd om te dansen! Op 8 november 2014 organiseert Beleef Het Verleden in samenwerking met Stichting Revérence een empire diner en bal. Op deze dag zal het Hodson Huis in Haarlem het decor zijn van een vorstelijk bal met keizerlijke klasse; een majestueuze dansavond met een vleugje Hollandse bescheidenheid en een snufje Franse grandeur.

StephanVroom_BeleefHetVerleden_Keetje_Hodshon2013_-0033  StephanVroom_BeleefHetVerleden_Keetje_Hodshon2013_-0059

We nodigen u van harte uit om deel te nemen aan het diner voorafgaand aan het bal. In de prachtige stijlkamers van het neoclassicistische Hodshon huis verzorgt Beleef Het Verleden een diner in de stijl van tweehonderd jaar geleden. Zoals gebruikelijk in deze tijd dineert u met ‘service à la française’ waarbij een grote keus aan gerechten tegelijk op tafel wordt geserveerd. Uiteraard wordt hierbij wijn geschonken en zal het dessert begeleid worden door port. Bedienden zullen zich geheel volgens de etiquette van de tijd onmisbaar maken, maar zo onzichtbaar mogelijk zijn. Beleef deze avond in de sfeer van weleer!

   StephanVroom_BeleefHetVerleden_Keetje_Hodshon2013_-9970   Beleef Het Verleden - bal en diner Keetje Hodshon Huis 2013

Zaterdag 8 november 2014 Historisch diner en bal

Locatie: Hodshon Huis, Spaarne 17, Haarlem

Start diner: 17.30 uur

Start bal: 19.30 uur

Kosten: € 64,50 (alleen bal) / € 129 (diner + bal)

Dresscode: empire / regency

 

Kaarten zijn te koop via de website van Stichting Revérence:http://www.stichtingreverence.nl/winkel/

 

Meer informatie volgt op beide websites + in de nieuwsbrieven.

StephanVroom_BeleefHetVerleden_Keetje_Hodshon2013_-0098  StephanVroom_BeleefHetVerleden_Keetje_Hodshon2013_-0099

Een terugblik: Cornelis Lely in Swifterbant en Lelystad


Donderdag 27 en vrijdag 28 maart heeft Cornelis Lely samen met de wethouder Ton van Amerongen, gedeputeerde Jaap Lodders en Remko Willems de opening verzorgd van de tentoonstelling DE GOLFSLAG, Swifterbant en de WATERGEUS Lelystad DE CULTURELE HAVEN.

27 en 28 maart Cornelis Lely2  

Het optreden van Cornelis Lely was een succes!. Tevreden klant, tevreden acteur en nog belangrijker: de kinderen vonden het ook erg leuk! Lely zong de liedjes mee en de kinderen mochten hun projecten met toekomstvisie aan Lely laten zien!
Cornelis Lely - project culturele haven Cornelis Lely - project culturele haven 
Wil je het dagverslag van het vorige bal en diner zien dat georganiseerd werd door Beleef Het Verleden, klik dan hieronder op de link: http://www.beleefhetverleden.nl/fotos-en-film/film/bal-en-diner-keetje-hodshon-huis-1813-2013/
 
Lodewijk Napoleon keert terug om de app Lodewijknapoleonhout te openen!            

Op 25 april gaat de nieuw ontwikkelde app: Lodewijknapoleonhout in gebruik. Speciaal hiervoor zal Lodewijk Napoleon terugkeren naar zijn favoriete residentie Paviljoen Welgelegen in Haarlem. Rond 16.00 uur zal hij het startsein geven voor de app en de pers te woord staan. Daarna kun je de route volgen, van ongeveer 3,5 kilometer door de Haarlemmerhout. Op 14 punten zal Lodewijk Napoleon, je iets vertellen over zijn leven en zijn tijd. Bij elk punt hoort ook een quizvraag om te testen hoe goed je in de schoenen van onze eerste koning staat. Je doet ongeveer 2 uur over de route.

De app is een initiatief van Laurien van der Vaart van Buitenpaden.

 

Follow on Twitter    Friend on Facebook     
Copyright © *|2014|* *|Beleef Het Verleden|*, All rights reserved.

Our mailing address is:
info@beleefhetverleden.nl