In deze nieuwsbrief vindt u aankondigingen van geplande evenementen, foto's en verslagen van afgelopen evenementen en thema's waar we op dit moment aan werken!  

Nieuwsbrief Beleef Het Verleden

26 maart 2014
Beleef Het Verleden
presenteert:


Samenwerking met Nieuwe Beeldkracht:
de verbeelding van het verleden in nieuwe media


Historie ligt gewoon op straat en is voor velen verborgen, afgebroken door de corrosie van de tijd. Een partnerschip tussen Nieuwe Beeldkracht en Beleef het Verleden maakt het mogelijk om historische gebeurtenissen overal te herbeleven.

Historische gebeurtenissen vormen een tijdspad en kleuren een gebied met verhalen. Verhalen vormen een levende herinnering aan personen en gebeurtenissen in onze omgeving. Vergane verhalen, die enkel voor de historici worden gezien, kunnen ook door algemeen publiek worden beleefd.

Net zoals in het theater, waarbij een decorstuk wisselt en een nieuwe akte wordt gespeeld, is het decor van onze omgeving veranderd. Door het decor van weleer met mobiele media terug te brengen ontstaat een kruising tussen het decor van het verleden en het heden. Door gebruik te maken van moderne technieken is de beleving van het verleden niet langer aan tijd of uitvoering gebonden. Dit kan dus een prachtige aanvulling zijn op de historische personages in de klas en in het museum. Denk aan een permanent interactief video programma of een app op je telefoon, met op hoogtijdagen de historische personages in het echt. 
De manier waarop verhalen in het theater worden verteld is door de jaren heen sterk veranderd. Daardoor is het noodzakelijk om een verhaal aan te passen aan de normen van het hedendaags publiek. De verteller en het medium hebben bovendien een grote verandering ondergaan. Door verhalen beeldend te vertellen worden deze spannend en aantrekkelijk voor onze op beeldtaal gerichte jongeren. Koppel dit aan de mogelijkheden van het hedendaags podium (mobiele media), zodat de drempel wordt verlaagd en de beleving vertrouwd is.
Nog een stap verder. 
Door sociale media te gebruiken kunnen we het jongere publiek nu nog meer betrekken: we kunnen de principes van dramatiek verwerken in het verhaal, in een vergelijkbare vorm als een televisie-soap. Hierdoor zal de kijker zich met de wereld en de karakters in het verhaal vereenzelvigen en actief betrokken willen zijn bij de uitkomst van een verhaal. Social-media legt de ervaringen van het publiek vast. We kunnen zelfs zo ver gaan dat er een interactieve beleving ontstaat... De mogelijkheden zijn eindeloos. We hopen snel concrete resultaten te laten zien. Misschien wel in uw museum of bij jou op school!


     
Tekst: Pee Groothuizen, Nieuwe Beeldkracht
www.nieuwebeeldkracht.nl 
Meer weten over projecten van Beleef Het Verleden? Kijk op www.beleefhetverleden.nl 

 
Follow on Twitter    Friend on Facebook     
Copyright © *|2014|* *|Beleef Het Verleden|*, All rights reserved.

Our mailing address is:
info@beleefhetverleden.nl