In deze nieuwsbrief laten we creaties zien die gemaakt zijn in het atelier van Beleef Het Verleden en daarnaast de films waar La Compagnie du Costume aan heeft meegewerkt. 

Historische kleding

9 mei 2014

Creaties van Beleef Het Verleden worden gebruikt tijdens projecten en zijn te huur voor tentoonstellingsdoeleinden. Kostuums van La Compagnie du Costume kunnen worden gehuurd voor feesten en partijen, film-producties en theater. 
Creaties atelier Beleef Het Verleden

Er komt weer een nieuw bal en diner aan in het Hodshon Huis op 8 november 2014. Het diner wordt geserveerd door bedienden in kostuums uit de Napoleontische tijd. Hoe zagen bedienden er in die tijd uit? In de verfilmingen van Jane Austen zie je eigenlijk eenzelfde type kleding terug: een jurk met schort, kapje en een omslagdoek over de schouders die voor gekruist en in de rok gestopt wordt. Bij het zien van zo´n film stel ik me natuurlijk gelijk de vraag: is dit wel authentiek? En geldt het voor Engelse kleding of kan het ook in Nederland gedragen worden? Bij het zoeken naar afbeeldingen kwam ik de volgende tegen:
  

Verbazingwekkend is dat de bediende in de keuken een sleepje aan haar jurk heeft, wat me erg onpraktisch lijkt. De lengte van de jurken is redelijk lang, terwijl in het Hodshon huis erg veel trappen gelopen moeten worden om gerechten naar boven te brengen en je dan geen handen vrij hebt om je rokken op te tillen.

Bij het zoeken naar authentieke Nederlandse patronen kwam vaak de ´onderst´ of het ´halsje´ naar boven als specifiek kledingstuk voor ons land. Op het moment dat je een mooi sitsje in de hals hebt zitten ga je die waarschijnlijk niet meer bedekken met een halsdoek.

Zou de halsdoek dan vooral Engels zijn en de onderst / halsje Nederlands? Dan komt de vraag op of Franse bedienden er dan frivoler bij liepen dan de Hollanders net zoals bij de elite het geval was?
Bij ons land weten we dat er veel streekkleding is gedragen. We zien links een afbeelding uit 1807 van een ontmoeting van een Katwijske (links) en een Volendamse (rechts). En daarnaast een afbeeldingen uit 1800 met vrouwen uit Scheveningen.

 
We zien hier dat een mogelijke onderst/halsje toch zijn bedekt door halsdoeken. Alleen de mooiste halsjes / onderst waren van sits. Velen waren gewoon wit of van ongebleekt linnen. Het valt in de categorie onderkleding, dus de vraag blijft hoeveel er zichtbaar van was. In meerdere kostuumboeken staat dat de halsdoek bijna altijd gedragen werd...

Nog een prachtig voorbeeld van bediendenkleding staat in het boek: Napoleon and the Empire of Fashion. De dame rechts beeldt een bediende uit, maar wel een van een hogere rang, bijvoorbeeld een gouvernante. De stof van haar schort, halsdoek en mutsje zijn namelijk ontzettend fijn.

Na al deze voorbeelden bekeken te hebben ben ik aan de slag gegaan met een nieuwe onderst / halsje (mijn eerst proefmodel was van een iets te moderne batik) en met de geweldige hulp van Thea in het naaiatelier met de jurk (n.a.v. van een Hollands patroon). Het resultaat is als volgt:
           
         
De achterkant kwam vrij hoog uitgesneden uit, waardoor je goed moet opletten met de roklengte dat die overal gelijk wordt (en niet te kort). Eigenlijk zit deze jurk vrij simpel in elkaar, maar het lijfje is toch nog wel wat werk. We hebben de jurk zo gemaakt dat hij bij meerdere personen kan passen door ingeregen koordjes strakker of minder strak aan te trekken. The Monuments Men


SYNOPSIS
Een race tegen de klok: historici en museum conservatoren proberen kunstwerken te redden die de nazi´s gestolen hebben voordat Hitler ze vernietigt.
 
Acteurs : Matt Damon, George Clooney, Bill Murray, Cate Blanchett, Jean Dujardin...
 
Regisseur : George Clooney
 
Productie : Smoke House
 
Kostuums : Louise Frogley, Joe Hobbs
 
Release : 13 februari 2014(NL), nu in de bioscoop
 
LCC : Joe Hobbs, kostuumontwerper en militair adviseur (Band of Brothers, Captain America…) heeft ons gevraagd de uniformen te verzorgen voor de legerpolitie, Canadese en Duitse soldaten en het gevangenispersoneel. Daarnaast hebben we ook het kostuum verzorgd voor Jean Dujardin.
 
 
 
 

YVES SAINT LAURENT (film)


SYNOPSIS
 Yves Saint Laurent start zijn carrière op 18-jarige leeftijd bij ontwerper Christian Dior. Wanneer deze enkele jaren later komt te overlijden is het de eer aan Yves om het modehuis te leiden. Zijn eerste collectie als creatief directeur wordt lovend ontvangen en een icoon is geboren. In 1961 besluit hij zijn eigen couturehuis te beginnen met zijn levenspartner Pierre Bergé. Onder zijn naam worden onder andere de beroemde Mondriaan-jurkjes, safari-jasjes en (vrouwen)smokings ontworpen. 
 
Acteurs : Pierre Niney, Guillaume Gallienne, Charlotte le Bon, Nikolai Kinski, ...
 
Regisseur : Jalil Lespert
 
Productie : SND, The Weinstein Company, Wy Productions 
 
Kostuums :  Myriam Laraki
 
Release : 10 april 2014(NL)

 

 JACKY AUX ROUYAME DES FILLES (film)
 


SYNOPSIS
In het koninkrijk van ´Bubunne´ zijn de vrouwen aan de macht, terwijl mannen gesluierd het huishouden doen. De lieftallige jongeman Jacky moet een assepoesterachtige strijd voeren voor zijn droomhuwelijk met de 'Colonelle' (Charlotte Gainsbourg). Heerlijke satire op geslacht en macht, met een bijzondere rol voor groente. Genomineerd voor The Big Screen Award.
 
Acteurs : Charlotte Gainsbourg, Vincent Lacoste, Michel Hazanavicius, Laure Marsac, Didier Bourdon
 
Regisseur : Riad Sattouf
 
Productie : Les Films de Tournelles, Pathé, Studio 37
 
Kostuums : Olivier Ligen
 
Release : 29 januari 2014(FR), was ook te zien op het Internationaal Film Festival Rotterdam 2014
Copyright (c) *|2014|* *|Beleef Het Verleden|*, All rights reserved.

Our mailing address is:
Martine@beleefhetverleden.nl