In deze nieuwsbrief vindt u aankondigingen van geplande evenementen, foto's en verslagen van afgelopen evenementen en thema's waar we op dit moment aan werken! Klik hier als de plaatjes niet goed worden weergegeven.

Nieuwsbrief Beleef Het Verleden

17 oktober 2014
Beleef Het Verleden
presenteert:
  1. Lezingen: een culinaire reis door de tijd langs de hoven van Europa - start 29 oktober met de Romeinen
  2. Hortense en Keetje Hodshon heten je welkom - 8 november 2014
  3. Nieuwe datum Vintage Fietstocht en Vintage Feest - 19 april 2015
  4. Een terugblik: middeleeuwse ambachtenmarkt Sliedrecht
  5. Een terugblik: museum jeugduniversiteit Museum Gouda
  6. Een terugblik naar buitenlandse projecten: Trouville-Deauville
  
1) Lezingen: een culinaire reis door de tijd langs de hoven van Europa - start 29 oktober met de Romeinen

Nog maar één week om je in te schrijven voor de lezingenreeks: een culinaire reis door de tijd langs de hoven van Europa. Ooit gefantaseerd over de weelde van de rijke bewoners van een kasteel? Of over Romeinen die liggend op een bank de maaltijd genoten? Hoe zouden die mensen geleefd hebben? Wat aten ze? Hoe gedroegen ze zich? Wat hadden ze aan? Ga mee op een reis door de tijd waarin we het verleden beleven in al z’n rijkdom. De prikkeling van het decor, de prachtige gedekte tafels, de heerlijkste gerechten, maar ook het verhaal van de mensen achter deze weelde: manieren, gedragingen, de juiste wijze van presenteren, de rol van de gastvrouw die altijd tot in de puntjes verzorgd hoort te zijn en hoe zij op een avond de stille kracht is achter het succes van het feest. En natuurlijk het verhaal van de mensen achter de schermen: de bedienden en slaven die ervoor zorgden dat de rijken konden pronken op hun best.

Inschrijven klik hier


2) Hortense en Keetje Hodshon heten je welkom - 8 november 2014


Stichting Reverence heeft Irina Mishania uit Moskou gevraagd om Hortense te spelen. Ze heeft al eerder Maria Walewska (maîtresse van Napoleon) gespeeld tijdens het 200-jarig jubileum van haar bezoek aan Elba. Ook speelde ze Elisa Bonaparte, Paolina Bonaparte en Josephine Bonaparte tijdens diverse zomerevenementen in Austerlitz. 

Natuurlijk zal Keetje Hodshon, de eigenaresse van het stadspaleis in 1806, ook niet ontbreken als gastvrouw tijdens het diner. Er zal in twee zalen gedineerd worden met in één zaal Hortense en de andere zaal Keetje. Hoewel historisch gezien Hortense vermoedelijk nooit in het Hodshon Huis is geweest, vullen we deze avond nu in met een knipoog naar het verleden. Het gaat erom te genieten van een avond in de Napoleontische tijd, compleet met de gebruiken en manieren van die tijd aan tafel en daarna om heerlijk te dansen op het bal. 

Je kunt nog steeds kaarten kopen voor het diner en het bal. Heb je nog geen kaarten? Bestel ze dan nu!

Praktische informatie (ook op de website te vinden)
Zaterdag 8 november 2014 
Historisch diner en bal

Locatie: Hodshon Huis, Spaarne 17, Haarlem

Start diner: 17.30 uur

Start bal: 19.30 uur

Kosten: € 64,50 (alleen bal) / € 129 (diner + bal)

Dresscode: empire / regency


3) Nieuwe datum Vintage Fietstocht en Vintage Feest - 19 april 2015

Zoals in de vorige nieuwsbrief te lezen was, zou de Vintage Fietstocht en het Vintage Feest verplaatst worden. De nieuwe datum is 19 april geworden. Kaarten zijn al te koop via eventbrite. Profiteer van de vroegboekkorting! 


3) Een terugblik: middeleeuwse ambachtenmarkt Sliedrecht

 
Op vrijdag 2 mei 2014 was het precies 950 jaar geleden dat in een oorkonde uit 1064 de naam Sliedrecht gebruikt werd. Tussen die datum en 2 mei 2015 zal in het dorp aan de Merwede aandacht aan dit jubileum geschonken worden.

Op 4 oktober werd het jubileum gevierd met een middeleeuwse ambachtenmarkt. Tussen 11.00 en 17.00 uur waren er bij diverse kraampjes allerlei ambachten te zien en zoals gebruikelijk bij onze ambachtenmarkten was er bij elke ambachtsman ook iets uit te proberen. 

  
 
 

 


4) Een terugblik: museum jeugduniversiteit - Museum Gouda

De museum jeugduniversiteit op 12 oktober voor Museum Gouda was weer erg leuk! 25 enthousiaste kinderen leerden wederom over historische kleding in de Romeinse Tijd, de Middeleeuwen en de 18e eeuw. En natuurlijk mochten ze van alles passen.5) Een terugblik naar buitenlandse projecten: Trouville-Deauville

Op persoonlijke titel heb ik meegedaan aan een bijzonder evenement in Normandië in het jaar 1914. Hiervoor zijn in het atelier van Beleef Het Verleden én in een Frans atelier drie historische kostuums gemaakt: een avondjurk, een dagjurk en een badpak. Hierover is meer te lezen in de nieuwsbrief over historische kostuums die eens per kwartaal uitkomt, maar ik wil jullie alvast een glimp laten zien. 

De eigen beleving stond bij dit evenement voorop. Er was een bal en een diner georganiseerd in de villa Strassbourger (zie onder) en deze prachtige setting zorgde ervoor dat je je voor één avond het crème de la crème kon wanen van de vroege 20e eeuw. Een wat kleinere villa vormde het decor van de vrijdagavond en zondagmiddag en dankzij de goede contacten die ik daar heb opgedaan is het idee ontstaan om volgend jaar een evenement te organiseren voor o.a. Nederlandse gasten die ook in deze villa kunnen overnachten. Heb je interesse in een 3-4 daagse beleving in de jaren 1860, 1910, 1920 en mogelijk ook 1950 in een prachtige intieme setting (maximaal 25 personen), mail me dan alvast. 

 

 

 

Follow on Twitter    Friend on Facebook    Forward to Friend 
Copyright © *|2014|* *|Beleef Het Verleden|*, All rights reserved.

Our mailing address is:
info@beleefhetverleden.nl
    update subscription preferences