In deze nieuwsbrief laten we creaties zien die gemaakt zijn in het atelier van Beleef Het Verleden en die te huur zijn voor museale tentoonstellingen.  Klik hier als de plaatjes niet goed worden weergegeven.

Nieuwsbrief Historische Kostuums

2 februari 2015
Beleef Het Verleden
presenteert:
 
Het laatste nieuws over historische kostuums ging over het korset uit 1910. In de nazomer 2014 zijn ook de kledingstukken gemaakt die boven het korset gedragen zouden worden in Trouville. Een dagtenue, een avondjurk en badkleding uit het vroege begin van de 20e eeuw. 
 

Dagtenue

Voor het dagtenue is naast een korset als onderkleding ook een onderrok en chemise nodig. Je kunt ook nog een 'corset cover' dragen, maar die heb ik niet gemaakt. 
                    

De onderrok is een originele rok die ik verlengd heb. Helaas heb ik tijdens het evenement met m'n hak in de rok getrapt toen ik de trap afliep en is de stof gescheurd, juist op de plekken waar zulke mooie 'broderie anglaise' zit. Ik heb de rok blijkbaar te lang gemaakt voor praktisch gebruik.

De inspiratie voor dit kostuum kwam o.a. uit mode-bladen uit de periode 1908-1914. Er gaat best veel tijd zitten in het kostuum ontwerpen en een bijpassend patroon maken of tekenen. Voor de rok kon ik vrij makkelijk een model vinden. Het jasje is ontworpen door Aurore Juchet, een couturière uit Frankrijk. 
 

  

Voor de rok heb ik eerst een proefmodel gemaakt uit een goedkope katoenen stof. Toen ik daar tevreden over was heb ik de rok uit zijde gemaakt. De rok sluit met kleine knoopjes. 

                                    
Er zijn ook nog prachtige originele 'chemises' te vinden. Ik heb voor dit kostuum een chemise gebruikt met een platte kraag i.p.v. een opstaande kraag, omdat ik nog geen originele chemise heb kunnen vinden naar mijn smaak en in mijn maat. 
                
Als je dit ensemble draagt zonder jasje dan is het heel mooi om er een 'nurse belt' bij te dragen. Ook hiervan zijn nog originele te vinden uit 1910. 

Naast het ontwerp is ook het jasje van het dagtenue gemaakt door Aurore Juchet.
 

Daarnaast mogen een tasje en een hoed niet ontbreken bij dit tenue. Het tasje heb ik gemaakt zonder patroon (dit is niet aan te raden) uit zijde, katoenen binnenvoering en leer (geperst in trapeze vorm) om de zijkanten en onderkant te verstevigen en om vorm te geven. 
 

 


Avondtenue

Voor het avondtenue komt de inspiratie van een jurk uit Rusland. Een prachtige jurk uit 1910 gemaakt van geborduurde zijde met fluweelband. Naast de afbeelding van de jurk zie je de materialen die ik hiervoor heb uitgezocht: doorschijnende geborduurde zijde, crème satijn en een zwarte fluwelen band. 
             
 
Ter inspiratie dienden o.a. ook de volgende jurken uit deze periode:
          
Eerst moest de jurk gemaakt worden waar de doorschijnende zijde overheen valt. Hiervoor heb ik een patroon van Janet Arnold gebruikt. Bij deze jurk was de hulp van Thea van het naaiatelier weer hard nodig. Het patroon is niet heel ingewikkeld, maar het moet wel precies aansluiten op de je lijf en mag ondanks de meerdere lagen niet dikker maken. 
                                   
De satijnen jurk, hier gedragen met een linnen onderjurk uit de jaren '20. Het lijkt op een bruidsjurk en kan ook heel goed als basis dienen voor een andere jurk / draperie die eroverheen gedragen wordt. 

                                  
Het is wel eng als de schaar in de stof gaat. Ik had slechts 3 meter stof om de jurk uit te maken en de geborduurde randen wilde ik specifiek bovenaan het lijfje hebben, aan de onderrand van de jurk en als twee zij-banen vanuit de verhoogde taille naar beneden. 

Het eindresultaat is als volgt: 


 
De haardracht is geïnspireerd door "La Coiffure Française Illustré" en uitgevoerd door Claire Juchet. Benodigdheden: een krultang, heel veel haarspelden, een tiara en égrette (te vinden op antiekmarkten). 
  


 

Strandtenue

Voor het strand was aan het begin van de 20e eeuw ook een aparte outfit, net als dat je nu je bikini aantrekt. Alleen was het in die tijd nog wel een stuk degelijker en werd het lijf een stuk meer bedekt. 
Een stukje geschiedenis:


Hieronder de meest inspirerende foto voor mijn tenue. 


Met behulp van Aurore en Thea wederom een patroon getekend aan de hand van een reeds bestaande strandtenue en deze aangepast naar het gewenste model en maat. 

De broek is enorm wijd en lijkt op eerste vrouwelijke fietsbroeken van rond 1890. Het jasje valt ruim over de broek heen en wordt gedragen met een riem zodat een soort rok-effect ontstaat. De stof is katoen. Ik heb deze marine blauw geverfd en daarnaast een fijn gestreepte katoen gekocht. Een beret maakt het geheel af, maar dit kan natuurlijk ook een strooien hoed zijn. Als je echt kuis wilt gaan draag dan schoentjes met sokken. Mijn schoentjes waren iets te groot waardoor het erg moeilijk is om ze niet te verliezen in zee. De linten zorgen ervoor dat ze niet zomaar ineens weg zijn, maar praktisch is anders. Ze krijgt je voeten ook moeilijk uit mul zand. 
 

Al met al lijkt op het strand de slanke lijn volledig te zijn ingeruild voor een mooie opbollende vorm rond buik en heupen. Een beetje wind eronder versterkt dit effect en met zwemmen heb je een zwevend rondje van het rokdeel om je heen drijven. 

De vorige edities van de nieuwsbrieven over historische kostuums vindt je hier. 

Historische kostuumverhuur film en theater

Verhuur voor filmproducties kan via onze samenwerking met La Compagnie du Costume. Voor meer info mail: loic@compagnie-du-costume.com. 

 
 

Atelier Beleef Het Verleden

In het atelier van Beleef Het Verleden worden kostuums gemaakt vanaf de Romeinse tijd t/m de eerste helft van de 20e eeuw. Deze kostuums worden gebruikt voor de uitvoering van opdrachten waarbij ze gedragen worden door acteurs die historische personages uitvoeren. Daarnaast kunnen deze kostuums verhuurd worden voor tentoonstellingen. Deze kostuums worden niet privé en niet voor de film/theaterwereld verhuurd.

Verhuur voor filmproducties kan wel via onze samenwerking met La Compagnie du Costume. Voor meer info mail: loic@compagnie-du-costume.com. 

 

Follow on Twitter    Friend on Facebook    Forward to Friend 
Copyright © *|2015|* *|Beleef Het Verleden|*, All rights reserved.

Our mailing address is:
info@beleefhetverleden.nl