In deze nieuwsbrief laten we creaties zien die gemaakt zijn in het atelier van Beleef Het Verleden en die te huur zijn voor museale tentoonstellingen.  Klik hier als de plaatjes niet goed worden weergegeven.

Nieuwsbrief Historische Kostuums

28 mei 2015
Beleef Het Verleden
presenteert:
 
We gaan naar de 'roaring twenties' de tijd van vooruitgang, een breuk met tradities, modernisme, de tijd van jazz en dansen zoals de Charleston, swing, quickstep etc. De oorlog is voorbij en alles lijkt mogelijk, tot de beurscrash in 1929...

Mode onderging een transformatie: het jeugdige 'garçonne' silhouet kwam in de mode, met een verlaagde taillelijn, mouwloze jurken en kortere rokken. De nieuwe vrouw ook wel 'flapper' genoemd droeg haar haren kort in een bobvorm en droeg expressieve make-up. 

Een prachtige modieuze stof in deze tijd is geborduurde zijde. Een absolute must have. Daar wilde ik natuurlijk ook mee aan de slag. 

Om te beginnen had ik een patroon nodig. De onderjurk van mijn andere jaren '20 jurk had hiervoor als basis kunnen dienen, maar ik wilde het dit keer met een historisch patroon aanpakken en nam Janet Arnold erbij. In Patterns of Fashion 2 staat een patroon van een avondjurk van crêpe zijde die geborduurd is (1923-25). Dit leek mij perfect, maar dat bleek tegen te vallen. De garçonne look is gericht op een plat en slank figuur, twee kenmerken waar mijn lijf op beide punten niet aan voldoet. De proefjurk die ik maakte met dit patroon viel totaal niet en had een hoop aanpassingen nodig: coupnaden, naden wijder uitleggen, inknippen etc. De geborduurde zijden stof had ook z'n beperkingen, want ik wilde bepaalde stukken van het borduursel op de voorkant laten uitkomen, waardoor ik überhaupt het patroon niet op de juiste wijze kon knippen. 
Uiteindelijk zat er niets anders op dan echt de stof om m'n lijf te draperen en zo uiteindelijk de vorm te knippen. 

Probleem twee diende zich aan. Ik had nu een verbouwde onderjurk die netjes op mijn lijf paste en een bovenjurk die ook mooi viel, maar die wel beiden verschillende waren. Om de onderjurk als voering in de zijde te naaien waren wederom veel aanpassingen nodig. Uiteindelijk was het dan gelukt en kon ik over op de versiering en accessoires van de jurk. 

Bij een vriendin probeerden we kralenkettinkjes uit. Leuk effect, dus ik aan de slag met het rijgen van groene en gouden kraaltjes. 

 

Natuurlijk mag bij zo'n jurk een tasje in dezelfde stijl niet ontbreken en ik was ook geïnspireerd door de Dolly Sisters om een bijpassende 'headdress' te maken. 

 
Het resultaat is uiteindelijk heel stijlvol geworden.
 
 

Hoewel op de meeste mode-platen uit deze tijd de vrouwen zonder handschoenen waren afgebeeld vond ik dat voor het gala in 20s stijl van Lili-Marleen in Amsterdam, het toch wel gepast was om wel handschoenen te dragen. Het was een prachtige avond vol live muziek en optredens en de ideale gelegenheid om deze outfit voor het eerst te dragen. Aan het eind van de avond was ik wel wat kralenkettinkjes van de jurk kwijt. Misschien zijn deze toch niet heel dansbestendig. Dat wordt weer nieuwe kralen rijgen. 


Verhuur historische kostuums Hermitage Amsterdam

 

Dankzij onze samenwerking met La Compagnie du Costume hebben we voor de tentoonstelling ‘Dining with the Tsars’ kostuums verzorgd voor de Hermitage. In januari zijn we naar het resultaat gaan kijken. Zie hieronder. De tentoonstelling gaf een mooi inkijkje in de Russische hofcultuur.

Kostuums LLC - Hermitage Kostuums LLC - Hermitage Kostuums LLC - Hermitage  Kostuums LLC - Hermitage Kostuums LLC - Hermitage Kostuums LLC - Hermitage 

De vorige edities van de nieuwsbrieven over historische kostuums vindt je hier. 

Historische kostuumverhuur film en theater

Verhuur voor filmproducties kan via onze samenwerking met La Compagnie du Costume. Voor meer info mail: loic@compagnie-du-costume.com. 

 
 

Atelier Beleef Het Verleden

In het atelier van Beleef Het Verleden worden kostuums gemaakt vanaf de Romeinse tijd t/m de eerste helft van de 20e eeuw. Deze kostuums worden gebruikt voor de uitvoering van opdrachten waarbij ze gedragen worden door acteurs die historische personages uitvoeren. Daarnaast kunnen deze kostuums verhuurd worden voor tentoonstellingen. Deze kostuums worden niet verhuurd voor privé-feesten.

Verhuur voor filmproducties kan het beste via onze samenwerking met La Compagnie du Costume. Voor meer info mail: loic@compagnie-du-costume.com. 

 

Follow on Twitter    Friend on Facebook    Forward to Friend 
Copyright © *|2014|* *|Beleef Het Verleden|*, All rights reserved.

Our mailing address is:
info@beleefhetverleden.nl