De beste wensen voor iedereen in mijn mailingbestand! Je ontvangt dit bericht 1x per jaar. Wil je meer weten, schrijf je dan in voor de maandelijks nieuwsbrief. 

De beste wensen van Beleef Het Verleden

Naast de beste wensen voor het nieuwe jaar stuur ik jullie graag een stukje over de geschiedenis van het nieuwe jaar en de wenskaart. 

Het nieuwe jaar is begonnen!

Voor iedereen het moment om de beste wensen te sturen, goede voornemens te nemen, terug te kijken op het vorige jaar...

Waarom begint het nieuwe jaar eigenlijk op 1 januari? Er lijkt niets nieuws te zijn in de overgang van december naar januari. Als je naar buiten kijkt: het is grijs of nat, soms wit met zon, en dat kan de komende twee maanden nog wel doorgaan. Er is slechts een kleine verandering te bespeuren in de omslag dat de dagen beginnen te lengen. Als we terug gaan naar het oude Rome dan blijkt dat het nieuwe jaar niet op 1 januari begon, maar op 1 maart, wat gezien de start van het voorjaar logischer is. We hebben de verandering van de kalender te danken aan Julius Caesar die van de maankalender overging op de zonkalender. De oude maankalender telde maar 355 dagen en liep niet in pas met de seizoenen. Met de zon als ijkpunt telde de kalender 365,25 dagen en het was Julius Caesar die bepaalde dat het nieuwe jaar nu op 1 januari begon, i.p.v. op 1 maart. In de 16e eeuw is nog een verandering toegepast om de kalender echt in de pas met de seizoenen te laten lopen. Hoewel, we hebben nog steeds af en toe een schrikkeldag nodig. 

Het geven van cadeaus en nieuwsjaarsgiften was ook in de Romeinse tijd al gebruikelijk. Daarnaast wensen we elkaar het beste en hopen die wensen ook terug te ontvangen. Al uit de 15e eeuw zijn voorbeelden bekend van handgemaakte wensenkaarten die aan elkaar werden gegeven en ontvangen. Vooral in de 19e eeuw zien we veel berijmde nieuwjaarswensen en prenten die aan de deur werden verkocht door schoorsteenvegers, lantaarnopstekers en postbodes e.d. 

Ook was het gebruikelijk om specifieke wensen en gedichten te sturen aan je familie. Hieronder een exemplaar uit 1827 uit de Collectie RHC Groningen Archieven (561-493) waarin Jakob Jenes Sijtsma een wens stuurt aan zijn ouders. 

          
In de 19e eeuw verscheen ook de eerste uitgegeven kerstkaart door Henry Cole, die de artiest John Calcott inhuurde om een kaart te ontwerpen die hij aan familie kon sturen. 
         

Tot ongeveer 1850 bleef het sturen van kaarten vooral een elitaire aangelegenheid, maar dankzij technologische ontwikkelingen in het drukproces en de introductie van de postbezorging (met een monopolie van de PTT van 1871 tot 1892) kwam de wenskaart in het bereik van veel meer mensen. 

We zien snoezige kaarten met kinderen en poezen, waar ik me zelf ook door heb laten inspireren (met een moderne knipoog). 

            
      

       

En begin 20e eeuw zien we o.a. kaarten waarin prachtig uitgedoste dames de nieuwjaarswens overbrengen. Een leuk idee om op het volgende vintage feest (19 april 2015) vast een foto in stijl te laten maken!



 

Ik wens iedereen ook in het nieuwe jaar weer
prachtige historische momenten om te beleven! 

Hartelijke groeten,
Martine Teunissen

       
 

 

 

 

Follow on Twitter    Friend on Facebook     
Copyright © *|2014|* *|Beleef Het Verleden|*, All rights reserved.

Our mailing address is:
info@beleefhetverleden.nl