In deze nieuwsbrief vindt u nieuws op het gebied van educatieve projecten waar we aan werken.  Klik hier als de plaatjes niet goed worden weergegeven.

Nieuwsbrief scholen Beleef Het Verleden

2 februari 2015
Beleef Het Verleden
presenteert:
  1.  Romein in de klas 
Januari bleek een maand van vooral Romeinen in de klas te zijn. In Leiden en in Tilburg heb ik samen met Prae en Baroen Romeinse lessen verzorgd. In Leiden gingen de lessen over het dagelijks leven van Romeinen en de inheemse bevolking in Nederland, de vondsten in Matilo, kleding, eten en drinken, Romeinse forten en de limes. De kinderen van groep 5 mochten een echte Romeinse pot aanraken, kleding passen en allemaal Romeinse opdrachten uitvoeren. De lessen werden afgesloten met het maken van een geurzakje.

 

In Tilburg kwamen een Romeinse dame en Romeinse soldaat in de klas. De groep 8'ers, 120 leerlingen in totaal waren pre-gymnasiasten die op het St Odolphuslyceum deze bijzondere lessen kregen. De docenten hadden ons tot het laatste moment als verrassing gehouden, dus dat was wel even spannend toen de Romeinen de klas in kwamen. Ook dit waren weer interactieve lessen met veel aanraken, uitproberen, ruiken en doen. 

  
         
   
    2. Beleef het Verleden in de klas met multimedia

Na 48 uur onthouden mensen slechts 10 procent van wat ze lezen, 20 % van wat ze horen, 30% van wat ze zien en 90% van wat ze doen.
 
In de vorige nieuwsbrief heeft u kunnen lezen over het project: Beleef Het Verleden in de klas met multimedia. Dit is inmiddels omgedoopt in "Beleef Het Verleden met Lotte". Lotte valt tijdens een rondleiding in het Rijksmuseum in slaap en komt dan terecht in de prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen waar ze avonturen beleeft. 

De bedoeling was dat er naast de filmpjes een game zou komen waarin de verdieping van de lesstof spelenderwijs geleerd kon worden. Helaas zijn echter de grote fondsenaanvragen bij Fonds 21 en de VSB bank afgewezen. Hierdoor hebben we het project moeten herzien en is gekozen voor een nieuwe opzet waarin de filmpjes blijven, maar de game vervangen wordt door lesbrieven. Deze zijn ook makkelijker in de klas in te zetten en het heeft als voordeel dat de lessen nog flexibeler inzetbaar worden. Je bent niet afhankelijk van de beschikbaarheid van computers per leerling. 

In samenwerking met Stichting HEI zijn deze maand nieuwe fondsenaanvragen gedaan om plan B te laten slagen. In maart verwachten we de uitslag van deze fondsen. We hopen het product in mei te kunnen leveren op school! 

 
 

 

Follow on Twitter    Friend on Facebook    Forward to Friend 
Copyright © *|2014|* *|Beleef Het Verleden|*, All rights reserved.

Our mailing address is:
info@beleefhetverleden.nl
unsubscribe from this list    update subscription preferences 
Email Marketing Powered by MailChimp