Nederlands English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Boekpresentatie

Geplaatst op: 10 september, 2020 door

Vier september verscheen: Beleef Het Verleden. Een blik op vrouwenkleding in Holland van de 16de tot en met de 19de eeuw. In dit boek neemt publieks-en kostuumhistorica Martine Teunissen je mee op een ontdekkingsreis naar de wondere wereld van de historische vrouwenmode, van hof tot burgerij tot platteland. De reis brengt je langs archeologische vondsten, museale collecties en schilderijen. Martine plaatst de mode in een internationaal perspectief met invloeden vanuit Italië, Spanje, Frankrijk en Engeland. Daarnaast deelt ze haar eigen tips én ervaringen met het dragen, creëren en namaken van historische kostuums.

Deze publicatie werd feestelijk gevierd met een boekpresentatie bij de Waterlelie in de Leidse hout. Het boek werd ondermeer uitgereikt aan diverse mensen die aan de totstandkoming van het boek hebben bijgedragen. Dankzij de goede zorgen van de Vereniging van Vrienden van de Leidse Hout kon eenvoudig het corona-protocol worden gevolgd, met op elke stip op de grond een stoel met voldoende afstand.

De Provincie Zuid-Holland, het Prins Bernhard Fonds én alle mensen die via de Crowdfunding op het platform van Voordekunst financieel hebben bijgedragen aan de totstandkoming van dit boek, werden hartelijk bedankt. De editor Rosalief Sloof en de diverse meelezers werden bedankt voor hun inhoudelijke bedrage. Daarnaast vertelde Martine anekdotes over de totstandkoming van het boek, het grotere project waar het boek deel uit maakt én over de meer dan 500 afbeeldingen die erin staan: een combinatie van schilderijen, kostuumcollecties, archeologische vondsten en nagemaakte kostuums. De hulp van haar stagiaire Elianne Damen bij het uitknippen van plaatjes en het maken van compilaties, van haar partner Loïc Benot die ondermeer de omslag heeft ontworpen en van de vormgeefster Marta Klement die al deze afbeeldingen een goed plekje heeft gegeven, verdiende een applaus. 

Editor Rosalie Sloof neemt een boek in ontvangst.
Stagiaire Elianne Damen neemt een boek in ontvangst.
Conservator archeologie gemeente Groningen: Klaas Helfrich neemt een boek in ontvangst.

Na alle bedankjes werd iedereen getrakteerd op een glas cava en konden de verschillende replica’s die binnen het kader van dit project zijn gemaakt uitgebreid worden bekeken.

Zo was er een gebreide baret te zien en een gebreide kous van zelfgesponnen wol. Beide zijn nagemaakt naar aanleiding van vondsten uit Groningen. Met name de conservator archeologie van de gemeente Groningen vond het leuk om het resultaat in het echt te zien. Susan Suer van Erfgoed Leiden en omstreken was content om de archiefstukken en de link met de Leidse lakennijverheid terug te zien. Ook was er een gebreide kous te zien die naar aanleiding van een vondst van het Palmhoutwrak is nagemaakt. De 18de eeuwse kinderjurkjes die gemaakt zijn door kostuummaakster Aurore Juchet werden enthousiast gepast door het dochtertje van één van de meelezers. Ook de pop die in 17de eeuwse kleding inclusief huik was gestoken trok bekijks. En de creatie van een 18de eeuwse rok met paniers die gemaakt is door de stagiaire werd van onder tot boven bekeken.

Wil je meer weten over de replica’s en het boek, kom dan op 12 september naar de BookStore Day bij de Rijnlandse boekhandel aan de Lange Voort. Tussen 12.30 en 15.00 uur is er een Meet & Greet met Martine en kun je het prachtige geïllustreerde boek bekijken én kopen. Je kunt ook een kijkje nemen op het blog van Modemuze om meer over de replica’s te leren: https://www.modemuze.nl/blog?trefwoord=&auteur=143276 of kijk op www.beleefhetverleden.nl

Martine heeft het boek opgedragen aan haar moeder die hier een knuffel op afstand geeft. Fotografie Loïc Benot.

Omslag ontwerp: Loïc Benot. Fotografie van links naar rechts: Loïc Benot, Vera Bos, Rijksmuseum Amsterdam, Metropolitan Museum of Art, Rijksmuseum Amsterdam, Vera Bos, Aurore Juchet, Collectie Rijksmuseum Twente.