Nederlands English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Dada Soirée 1923

Geplaatst op: 12th januari, 2023 door

Toen we gevraagd werden om kostuums te verzorgen voor een Dada soirée, rees natuurlijk de volgende vraag:

We kennen het meestal als Dadaïsme, een culturele beweging die ontstond tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dadaïsme kon in kunst worden toegepast, maar ook in theater, poëzie en grafische ontwerpen. Het was tegen establishment, als reactie op de verschrikkingen in de oorlog, brutaal en bespottend, radicaal en provocerend. Maar wat hield het nou precies in?

Op 11 en 12 januari 2023 vonden bijzondere heropvoeringen plaats in Haarlem bij ‘t zaeltje Rosenhage. Precies 100 jaar geleden vond hier op 11 januari 2023 een Dada soirée plaats (zie boven). Vanuit Beleef Het Verleden verzorgden we de kostuums voor de acteurs en we hadden ook het genoegen om de soirée mee te maken. Het publiek was ook genodigd in passende kleding en ze waren uitgenodigd om als echte Dada fans toeters, trommels of fluiten mee te nemen. De avonden waren uitverkocht, maar wie weet keren ze later nog ergens terug. Meer info zie: https://dadahaarlem.com/ Dada Haarlem 1923 – 2023 was een initiatief van Ariel Alvarez en Peter Bruyn in samenwerking met Het Zaeltje Rosehaghe, Patronaat, ABC Architectuurcentrum, De Pletterij en Schuur en is tot stand gekomen met steun van de Gemeente Haarlem, de J.C. Ruigrok Stichting en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Kijk ook eens op de site van Marius Bruijn, de vertolker van Theo van Doesburg en de aanvrager van de kostuums: https://www.kwezel.nl/dada-in-haarlem/

Tijdens de doorloop en de voorbereiding hebben we enkele foto’s gemaakt, maar niet tijdens de show, want in 1923 waren er nog geen mobiele telefoons of moderne camera’s. Na afloop van de show hebben we ook nog wat plaatjes geschoten. Fotografie Loïc Benot & Martine Teunissen.

Na afloop van de show!

Zelf waren we ook in stijl gekleed. Voor deze avond had ik speciaal een omslagdoek gerestaureerd met een origineel dévoré fluweel uit de jaren ’20, zie https://www.instagram.com/p/CnRT5OkgkAe/.

Peter Stufkens (https://peterstufkens.nl/) de beeldend kunstenaar die Vilmos Huszàr speelde had een ingenieuze robot gemaakt die vanachter een scherm te bedienen was. Dat wilde ik natuurlijk ook even uitproberen.

Een bijzondere avond, en absoluut een heropvoering waard, wie weet tijdens een weekend van A Few Days Like No Others.