Het thema van de Dag van het Kasteel was dit jaar ‘Aan tafel!’ Ik mocht voor Kasteel Oud Poelgeest een gedekte tafel verzorgen van rond het jaar 1700, de tijd van professor Boerhaave, die Oud Poelgeest als buitenhuis gebruikte. De tafel werd opgesteld in de Drakenzaal, wat een interieur uit de 19e eeuw is. In de tijd van Boerhaave was ‘service à la francaise’ gebruikelijk. Veel gerechten kwamen tegelijk op tafel, maar er was wel sprake van verschillende ‘services’, gangen, waarbij bijvoorbeeld het diner begon met soep en entrées met vis en vlees, hartige taarten en pasteien. Een tweede service kon bestaan uit gebraad (geroosterd vlees of vis), gecombineerd met salades en wederom entremets, zoals gerechten met vlees, vis en groente, eiergerechten, hartig en zoet gebak. Dit is ook het moment waarop je prachtige gekleurde geleien op tafel kon zetten. Een derde gang kon bestaan uit vruchten, gebak, confituren, marsepein, maar ook kaas, noten en nog ingelegde groenten en ansjovis. Suikergoed in de vorm van figuren stonden soms al de hele maaltijd als pronkstukken op de tafel.
Het publiek kon tussen 11.00 en 16.00 komen kijken bij het kasteel, een rondleiding volgen en deelnemen aan het Wine en taste event.