Op tweede pinksterdag werd de Dag van het Kasteel gevierd. Bij Hofwijck verzorgden we weer historische spelletjes maar dit keer ook een rollenspel in eerste persoons interpretatie. Op visite was de Franse Ambassadeur Jacques-Auguste de Thou, baron de Meslay die op 20 april 1660 nog als eregast aan tafel had gezeten naast Susanna tijdens haar huwelijksdiner. Aan haar andere kant zat tijdens dit diner natuurlijk haar kersverse echtgenoot: Philips Doublet. Susanna Doublet-Huygens, enige dochter van Constantijn Huygens, woont in juni 1660 op Clingendael in Wassenaar (of in de winter op het Lange Voorhout in Den Haag), maar ze bezoekt haar vader nog steeds op Hofwijck waar ze een groot deel van haar jeugd heeft doorgebracht. Haar moeder, gestorven net na haar bevalling heeft ze nooit gekend, maar voor haar vader was ze het lievelingetje en ze schonk hem alles wat hij van een dochter kon hopen.
Op deze pinksterdag was ook vader Constantijn aanwezig en broer Christiaan. De heren spraken vooral met de ambassadeur over de kwestie dat koning Lodewijk XIV ‘Orange’ in 1660 heeft ingenomen en dat de familie van Oranje dit grondgebied terug wil hebben. Constantijn die jaren secretaris was van stadhouder Frederik Hendrik en stadhouder Willem II, is gevraagd door de familie van Oranje om in deze kwestie te bemiddelen. Hoewel het land in 1660 stadhouderloos is, zijn de contacten met de familie van Oranje natuurlijk niet bekoeld. Willem III is nog te jong om te regeren en raadspensionaris Johan de Wit wil graag het stadhouderloze tijdperk behouden omdat hij nu de machtigste man is van het land, maar Willem probeert natuurlijk wel om in de voetsporen van zijn vader te treden.
De bezoekers van Hofwijck genoten van het mooie weer en van de verschillende activiteiten op het plein. Naast de historische spelen en het rollenspel vonden ze ook de historische maaltijd een mooi gezicht.
Met 879 bezoekers was het een drukbezochte dag op Hofwijck. Alleen de regenbui tijdens het laatste half uurtje zorgde ervoor dat het buiten iets eerder afgelopen was, maar binnen in het huis was nog genoeg te doen.
Een toevoeging aan de collectie van brieven rondom Constantijn Huygens, maar let op! gemaakt in 2019 en als onderdeel van de historische interpretatie van deze Dag van het Kasteel, geschreven door de Franse ambassadeur.