Nederlands English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Dag van het Kasteel – Kasteel Oud Poelgeest

Geplaatst op: 30 mei, 2023 door

Het thema van de Dag van het Kasteel was dit jaar Upstairs / Downstairs. De vraag kwam bij Beleef Het Verleden of ik hier iets mee kon. Uiteraard! Ik was zelf echter al geboekt in Breda voor de Nassaudagen, daarom heb ik één van mijn spelers in gezet als bediende van Boerhaave en tevens kamermeisje van Johanna Maria Boerhaave (de dochter van de beroemde arts).


Als historische setting kozen we 1726, twee jaar na de aankoop van Oud Poelgeest door Boerhaave. Hij schreef aan vrienden (o.a. Linneus) dat hij een lapje grond had gekocht voor de planten die niet meer in de Hortus Botanicus pasten. Hij vergat er alleen bij te vermelden dat er ook nog een prachtig buitenhuis op stond! Vanaf 1722 is Boerhaave vaker ziek en probeert rustiger aan te doen. Hij heeft dan al
een hele reeks benoemingen op zijn naam: 1701 -lector in de geneeskunde aan de Universiteit Leiden, 1709 – hoogleraar in botanie en geneeskunde, 1714 – rector magnificus van de universiteit & leraar praktische geneeskunde. In 1710 was hij getrouwd met de dochter van een rijk koopman, Maria Drolenvaux. In 1712 werd Johanna Maria geboren. Ze is in 1726 14 jaar en heeft nog geen eigen
kamermeisje, maar maakt graag gebruikt van de diensten van de meid. De meid is al een tijd in dienst en weet van alles over de bezigheden en avonturen van Boerhaave.

Ook hier was het een leuke drukke dag met veel grote groepen mensen die een rondleiding kregen, maar ook losse dagjesmensen. Vanuit het standpunt van de bediende werd het verhaal aan het publiek verteld.

Van een bezoeker kreeg ‘dienstbode Aaltje’ nog enkele foto’s toegestuurd. Dank hiervoor!

Ook vanuit Oud Poelgeest zijn enkele kiekje geschoten van de dienstbode in gesprek met publiek.