Nederlands English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

De winter komt er weer aan: tijd voor een Napoleontische mantel

Geplaatst op: 22 oktober, 2012 door

Het nieuwe project waar we in het atelier aan begonnen zijn is een mantel/jas uit de Napoleontische tijd. Als voorbeelden hiervoor dienen:

  • afbeeldingen uit ‘Costume Parisien’
  • een patroonbeschrijving uit Janet Arnold: Patterns of Fashion. Englishwomen’s dresses and their construction, 1660-1860
  • Napoleon and the empire of fashion 1795-1815
  • En een mantel, gemaakt door La Compagnie du Costume, gedragen tijdens projecten rondom het thema ‘Napoleon in Nederland’.
costume parisien

Costume Parisien, 1809

‘Le Costume Parisien’ of ‘Journal des Dames et des Modes’ was hét tijdschrift voor mode in de Napoleontische tijd. De keizer zelf bemoeide zich met de inhoud hiervan. Zijn interesse in mode kwam vooral voort uit economische motieven. Hij wilde dat Frankrijk zelf de productie van stoffen en kleding kon verzorgen en geen stoffen zou importeren. Hierbij probeerde hij ook vooral Engeland dwars te zitten. Sinds de invoering van het continentale stelsel in 1806 was de import van goederen vanuit Engeland en haar overzeese koloniën verboden. Frankrijk moest een goed alternatief hiervoor kunnen produceren en de Keizer kon d.m.v. het modeblad hier enigszins controle op houden. Hij raadde dames vooral aan het blad te lezen en als monitor te gebruiken voor hun keuzes voor nieuwe jurken. Ook van het hof eiste hij dat iedereen op en top volgens de mode van Costume Parisien gekleed was, en vooral ook regelmatig nieuwe jurken kocht. Om mee te komen met de eisen van het hof moesten de (nieuwe) rijken gigantische bedragen uitgeven. Hiermee hield Napoleon hun macht en rijkdom ook weer onder controle.

Maar terug naar de jas. Het wordt dus een combinatie van de voorbeelden die boven beschreven zijn. Ik had nog een mooie bordeaux rode wol liggen en heb hier als voering een grijze katoenen stof bij gekocht (flanel, lekker voor de warmte). Voor het accent aan de voorkant heb ik een damast-achtige stof gebruikt. Dit is niet volgens de Franse mode. In Frankrijk raakte het gebruik van dit type stof al rond 1740 uit de mode en werd daarna uitsluitend gebruikt als meubelstof. In Nederland zie je echter nog heel lang het gebruik van deze stof in kleding, vooral bij de ‘robe à la francaise’ . Bij ‘Costume Parisien’ zijn de accenten gemaakt van ‘pluche soie’, dus zijde.

Mantel van La Compagnie du Costume, bruin met zwart fluwelen accenten.

Mantel van La Compagnie du Costume, bruin met zwart fluwelen accenten.

onderdeel empire jas

ondermouw

ondermouw

klein opstaand kraagje

klein opstaand kraagje

Ondanks dat het 100% wol is kruipt de stof een beetje tijdens het naaien. Dit komt omdat het een vrij dunne stof is.

stof mantel empire

mantel empire halverwege

Het resultaat halverwege. Zonder mouwen, voering en overige accenten. Ik was echter toch niet tevreden over de stof die ik gebruikt had voor de middelste baan. Ondanks het feit dat de bronnen aangeven dat dit type stof nog lang in Nederland werd gebruikt voor kleding, vond ik het resultaat niet mooi. Daarom is deze vervangen voor een donkere wol.

Het resultaat met bijpassende hoed, kraag en omslagdoek:

mantel empire