Nederlands English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Archeologiefestival Fort Waver-Amstel

Geplaatst op: 5 oktober, 2019 door

Date:
Time: to

Tijdens de archeologiedagen wordt in Waverveen een archeologiefestival georganiseerd. Beleef Het Verleden is hier aanwezig met enkele middeleeuwse ambachten en een verhalenverteller over de geschiedenis van de Ronde Venen.

Fort Waver-Amstel is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Naast forten, bestaat de Stelling van Amsterdam ook uit batterijen, dammen, sluizen en kanalen. Het gebied (de polder) kon onder water gezet worden om de vijand tegen te houden.

Het gebied ‘De Ronde Venen’hoorde bij het gebied dat de Duitse keizer Otto I in 953 aan de bisschop van Utrecht had gegeven. Het was toentertijd nog onontgonnen gebied. Vanaf de vroege middeleeuwen probeerden de bewoners het gebied te ontwateren. Rond 1400 werd dit iets makkelijker met de komst van een windmolen. Het gedroogde veen (turf) bleek geschikt om te branden. In eerste instantie werd het turf gedolven voor eigen gebruik, maar vanaf de 14e eeuw nam de vraag toe, en hoe meer turf er gedolven werd, hoe moeilijker de strijd tegen het water, met in de 17e eeuw als gevolg dat veel landbouwgrond veranderde in water. De geschiedenis van dit gebied gaat voort met bedijking en droogmaking. Tegenwoordig worden de plassen vooral gebruikt voor recreatie.


 


ONDER EIND WEG

-->

Projecten afgelopen tijd

Archief berichten

Nieuwsbrief archief

De nieuwsbrieven teruglezen? Klik hier!

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Follow Us On Pinterest

Beleef Het Verleden