Nederlands English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Foto’s Oudenhofmarkt 2014 – middeleeuws gedeelte

Geplaatst op: 1 juli, 2014 door

Middeleeuwse ambachten

Bij elke middeleeuwse ambachtsman of vrouw was een workshop voor kinderen te doen. Deze mochten ze gratis volgen en wat ze maakten mocht mee naar huis. Apetrots waren de kinderen op al hun zelfgemaakte spulletjes. Naast de activiteiten voor kinderen waren er uitgebreide verhalen over de historie van het ambacht, de historie van Oegstgeest, de plek waar we stonden (lokale historie over de burcht uit de 9e eeuw) en uitwisselingen over het bewustzijn van het thema ‘van grondstof naar product’. De interactieve doe markt voor jong en oud was dus zeer geslaagd.

Touw slaan

Bij de touwslager leerden kinderen touw slaan. Het zelfgemaakte touw moest natuurlijk getest worden op stevigheid. Met touw kunnen ook hele leuke speeltjes gemaakt worden. De touwslager zat ook vol spannende verhalen.

Spelen met touw - Oudenhofmarkt 2014 Verhalen vertellen - Oudenhofmarkt 2014 Touw slaan - Oudenhofmarkt 2014 Touw trekken - Oudenhofmarkt 2014

Wolbewerking

Schaapjes kijken

De lokale schapen van Henk Heemskerk waren dit jaar ook weer aanwezig. Niet om geschoren te worden dit keer, want het is inmiddels echt al te warm, maar de keuze voor een maand later is voor ons en het publiek wel erg goed bevallen. Het was stralend weer.

schapen - Oudenhofmarkt 2014

Sommige kinderen waren verkleed gekomen. Anderen mochten middeleeuwse kleding passen bij de viltster. Zo kon iedereen zich die dag een echte middeleeuwer voelen.

Verschillende ambachtslieden lieten verschillende stadia van wolbewerking zien en kinderen hielpen volop mee. Ze mocht beginnen bij de eerst stap: vlaken, een schoonmaaktechniek voor de wol, waarbij met stokken op de wol geslagen wordt zodat het vuil door de vlaaktafel heen valt.

Vlaken

Vlaken - Oudenhofmarkt 2014 Vlaken - Oudenhofmarkt 2014 Vlaken - Oudenhofmarkt 2014 vlaken - oudenhofmarkt 2014

Daarna gingen ze met de wol die ze gevlaakt hadden aan de slag met kaarden.

Kaarden

Vlaken - Oudenhofmarkt 2014 kaarden - Oudenhofmarkt

kaarden - Oudenhofmarkt

De wol wordt uitgekamd met kaarden zodat deze beter te bewerken is. Eventuele strootjes worden nu ook verwijderd. De haren van de wol gaan door het kammen in de juiste richting staan om er vervolgens mee te spinnen.

Vervolgens mochten ze kiezen of ze naar eerst naar de spinster of eerst naar de viltster gingen.

Spinnen

spinnen - oudenhofmarkt 2014 spinnen - Oudenhofmarkt 2014 spinnen - Oudenhofmarkt 2014 spinnen - Oudenhofmarkt 2014

spinnen - Oudenhofmarkt 2014

Een moeilijk ambacht in het begin, en toch kwamen er al hele mooie draadjes tevoorschijn. Meerdere kinderen konden tegelijk op spintollen het ambacht uitproberen.

Papa’s en opa’s hielpen mee!

Vilten

vilten - oudenhofmarkt 2014  vilten - oudenhofmarkt 2014

Met de wol die de kinderen gevlaakt en gekaard hadden mocht ook een balletje of armbandje gevilt worden. Uiteindelijk hebben we de balletjes aan het zelf gesponnen draadje geregen en hadden de kinderen een nieuwe ketting.

oudenhofmarkt 2014

Onze jongste deelneemster wees mensen de weg.

Band weven

band weven - oudenhofmarkt 2014 band weven - oudenhofmarkt 2014 band weven - oudenhofmarkt 2014 band weven - oudenhofmarkt 2014

Kinderen mochten op een bandweefkam uitproberen hoe weven in het klein in z’n werk gaat. De stukjes die ze geweven hadden mochten ze meenemen. Sommige kinderen waren zo vaardig dat er hele armbanden en riemen gemaakt werden.

Potten bakken en amuletten maken

amuletten maken - oudenhofmarkt potten bakken - oudenhofmarkt 2014 potten bakken - oudenhofmarkt 2014 amuletten maken - oudenhofmarkt 2014

Omdat potten maken op een draaischijf iets te ingewikkeld is om veel kinderen in korte tijd te leren kregen ze bij de pottenbakker eerst uitleg over het ambacht en de geschiedenis en mochten ze daarna meedoen aan de workshop amuletten maken. Ook hier was veel belangstelling van jong en oud voor dit prachtige ambacht.

Tin gieten

tin gieten - oudenhofmarkt 2014 tin gieten - Oudenhofmarkt 2014 tin gieten - Oudenhofmarkt 2014

Van tweedehands tinnen kannetjes uit kringloopwinkels werden nieuwe tinnen voorwerpen gemaakt. Kinderen mochten delen van het proces meehelpen. Ook de belangstelling bij volwassenen was groot. Je ziet zoiets dan ook niet elke dag.

Manden maken

manden maken - oudenhofmarkt 2014 manden maken - oudenhofmarkt 2014 manden maken - oudenhofmarkt 2014 manden maken - Oudenhofmarkt 2014

In volle concentratie werden de prachtigste mandjes gemaakt. Ook deze mochten ze als ze af waren gratis meenemen. Het was fantastisch om de kindjes met zelfgemaakte mandjes over het terrein te zien lopen. Een ervaring om nooit te vergeten.

Middeleeuwse muziek

middeleeuwse muziek - oudenhofmarkt 2014 middeleeuwse muziek - Oudenhofmarkt 2014 middeleeuwes muziek - Oudenhofmarkt 2014 middeleeuwse muziek - Oudenhofmarkt 2014 middeleeuwse muziek - Oudenhofmarkt 2014 middeleeuwse muziek - Oudenhofmarkt 2014

Instrumenten bekijken en zelf spelen. De klepperklomp was ook een groot succes.

Middeleeuwse kleding

middeleeuwse kleding - Oudenhofmarkt 2014 middeleeuwse kleding - Oudenhofmarkt 2014

Terwijl de kleintjes gelukkig waren met een middeleeuwse jurk of hoed, was er voor volwassenen uitgebreide uitleg over middeleeuwse kleding, modeverschijnselen uit de vroege middeleeuwen, maar ook de 14e en 15e eeuw waarbij het soms tot extreme uitingen kwam. Vooral het epileren van haren op het voorhoofd bij vrouwen vonden de kinderen en ouderen toch maar een vreemd gebruik van die middeleeuwers.

Klucht

klucht - Oudenhofmarkt 2014 klucht - oudenhofmarkt 2014 klucht - oudenhofmarkt 2014

De klucht: ‘de blinde die het geld begroef’ werd enthousiast bekeken. Er werd veel gelachen, vooral als er verwijzingen naar Oegstgeest inzaten. Het hoogtepunt was toch wel het dieptepunt van de schoenmaker die zich rijk achtte door de blinde te bestelen maar door een slimme list iets heel anders in z’n handen kreeg dan de verwachte geldbuidel.

Er is gesproken over zo’n 2000 bezoekers. Ik heb ze net geteld, maar bij alle kramen was het continue een drukte van belang. Het prachtige weer zorgde ervoor dat iedereen in een opperbeste stemming was en door het interactieve, educatieve gehalte van de markt waren jong en oud ontzettend enthousiast.