Nederlands English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Herfst Bal en diner 1876-1904, kasteel Oud Wassenaar

Geplaatst op: 3 december, 2019 door

In het weekend van 28 november – 1 december gingen we terug in de tijd van de late 19e eeuw. Het Herfst bal en diner was het uitgangspunt voor dit evenement. Vrienden van Stichting Tour de Mains wilden graag een lustrum bal vieren voor hun vereniging en we besloten om samen het bal te organiseren. Al snel bedachten mijn partner en ik er activiteiten bij in de stijl van onze evenementen A Few Days Like No Others: een bezoek aan het koninklijk archief, Panorama Mesdag en Hotel des Indes, en natuurlijk een middagprogramma met diner in het kasteel. Het zaterdagprogramma werd gesitueerd in de tijd dat Baron Cornelis Jan van der Oudermeulen en zijn vrouw Julia Ewouda Gravin van Randwijck op het kasteel woonden (1876-1904). Van der Oudermeulen was stalknecht voor koning Willem III en actief in het hofleven. Hij werkte ook aan de wereldtentoonstelling van 1876 in Philadelphia, waar hij het Nederlandse paviljoen ontwierp en verzorgde. Samen met zijn architect C. Muysken creëerde hij een compleet nieuw kasteel als zijn huis, en dat is het kasteel wat vandaag nog te zien is.

Kasteel Oud Wassenaar – fotografie Martine Teunissen

Een prachtig kasteel in neorenaissance stijl met veel marmer, Toscaanse zuilen, kostbare houtsoorten en zeer modern voor zijn tijd met centrale verwarming, warm waterinstallaties en elektriciteit!

Ons programma begon met een oefenmiddag verzorgd door Erwin Mulder van Stichting Tour de Mains. Vervolgens was een middagprogramma met thee en zoetigheden en tijd om het kasteel te ontdekken. Dit werd verzorgd door de catering van het kasteel en door Beleef Het Verleden. Gasten werden uitgenodigd om in dagkostuum te komen. Er was piano muziek verzorgd door Joris van Goudoever en enkele gasten namen zelf ook een momentje om, zoals het vroeger heel gepast was, zelf iets ten gehore te brengen. Daarnaast was er portretfotografie van Vera Bos en gelegenheid om het kasteel te ontdekken.

Fotografie Hedy van Eijck

De huishoudster mevrouw Lepelaar zorgde ervoor dat het personeel werd aangestuurd en alles naar wensen van de gravin verliep.

Vera Bos Fotografie

Rond 18.00 uur gingen we aan tafel voor het historische diner in de voormalige balzaal uit 1880. In rollenspel brachten we de eigenaren van het kasteel weer tot leven met al hun gasten uit 10 verschillende landen!

Baron van der Oudemeulen en Gravin van Randwijck heten hun gasten welkom.
Vera Bos Fotografie.

Na het diner nam Gravin van Randwijck de vrouwen mee naar de witte salon en Baron van der Oudemeulen nam de mannen mee naar de rookkamer voor een Benedictine en sigaar. Hier werd door de vrouwen het toilet geperfectioneerd terwijl de mannen over politiek, cultuur en likeur converseerden. Rond 20.30 was de grote opening in de hal waarbij we een Grand Polonaise dansten om het bal te starten.

Vera Bos Fotografie