Nederlands English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Het openingsweekend van Art Deco Brussel

Geplaatst op: 6 december, 2016 door

Het weekend van 2-4 december was het openingsweekend van Art Deco Brussel. Via de Parijse Art Deco society waren we daar uitgenodigd op persoonlijke titel om deel te nemen aan de verschillende activiteiten. Het weekend leek erg op een onofficiële versie van A Few Days Like No Others. We hadden een huis gehuurd voor meerdere personen; we hebben musea en gebouwen bezocht en kregen een rondleiding in Ukkel. En natuurlijk diverse apero’s en uit eten. Op vrijdagavond was de officiële opening in Ferme Rose in Ukkel met een tentoonstelling-veiling van art deco objecten. Prima verzorgd met hapjes en champagne en natuurlijk een praatje van o.a. Cécile Dubois de nieuwe voorzitter van Art Deco Brussel en van Pascal Yves Laurent van Art Deco Parijs.

cecile-dubois pascal-yves-laurent

Hieronder enkele foto’s van ons bezoek aan villa Empain.

img_0153-clb

Villa Empain is ontworpen door Michel Polak (1885-1948) voor Louis Empain (1908-1976), tweede zoon van de schatrijke zakenman baron Eduard Empain. Louis Empain hield van luxe materialen, maar ook van de Bauhausstijl. Het ontwerp sloot goed op zijn smaak aan en is een bijzondere mix van luxe en geometrische lijnen zonder overbodige versiering. Een typische art-deco villa met smeedijzer, Escalete-marmer en verguld brons.

img_0156-clb

Tijdens ons bezoek was er hedendaagse tentoonstelling verwerkt in de villa, genaamd Decor. Deze tentoonstelling gaat over het decoratieve in de moderne en hedendaagse kunst en wil graag een dialoog creëren tussen Oost en West omdat in het moderne Westen een breuk zou zijn gekomen tussen kunst en het decoratieve. De kleuren op de ramen zijn een installatie van Daniel Burens, die doen denken aan gebrandschilderd glas. Er zweefden ook zilveren luchtkussens in het rond, iets wat voor mij niet had gehoeven. Maar de glitterkralen gordijnen vond ik wel een mooie ambiance geven aan het gebouw (zie foto onder).

 

 

img_0157-clb img_0165-clb img_0169-clb img_0171-clb

img_0176-clb img_0178-lcb img_0183-clb img_0186-clb

Het zwembad en de pergola werden ook ontworpen door Michel Polak. Het was voor zijn tijd één van de grootste en modernste zwembaden van zijn tijd met 500 kubieke meter en een diepte van 3,80m en ook nog eens een privé-zwembad! De villa wordt prachtig weerspiegelt in het water en de pergola heeft een mozaïekvloer.

img_0195-clb img_0196-clb

Terug in de villa bij de moderne ‘Decor’ tentoonstelling: het kralengordijn.

img_0201-clb

Veel oorspronkelijke meubels zijn uit het huis verdwenen, maar de slaapkamer en aangrenzende kamer voor de echtgenote van Louis Empain zijn wel met art deco meubels weer enigzins in stijl gebracht.

img_0218-clb img_0222-clb img_0224-clb img_0226-clb img_0234-clb img_0235-clb

De bar in Amerikaanse stijl is versierd met een kleine visvormige fontein, een replica, omdat de oorspronkelijke in het jaar 2000 verdween… Het is nu ook in gebruik als bar en we hebben er heerlijk een biertje gedronken.

img_0238-clb img_0245-clb img_0250-clb img_0254-clb