Nederlands English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Het Victoriaanse Tijderk: accessoires uit 1860

Geplaatst op: 13th september, 2012 door

Voor een project in het jaar 1862 heb ik samen met mijn geweldige hulp in het atelier van Beleef Het Verleden: Thea Teunissen, een prachtig kostuum gemaakt van rood fluweel. De beschrijving van dit kostuum met alle onderdelen en historische kostuums die hier als voorbeeld voor hebben gediend volgt binnenkort.

Deze week zat ik met een praktisch probleem. Voor de Jour du Patrimoine komt er een weekend aan op Chateau Crevecoeur waarbij ik twee dagen een historisch personage speel in het jaar 1862. De hoed die normaliter gedragen wordt in die tijd geeft echter een beperkt gezichtsveld.

Dickens festival

Deze hoed vormt een soort kap om je hoofd en als je dan met het publiek wilt praten zouden ze eigenlijk recht voor je moeten staan. Maar als je bezig bent met zo’n project dan is het het belangrijk dat je vanuit je ooghoeken kunt zien hoe het publiek en je medespelers zich bewegen. Oogcontact en lichaamshouding zijn hier ontzettend belangrijk, maar zo’n kostuum zit je dan toch echt een beetje in de weg.

Toen ik door m’n kostuumboeken aan het bladeren was kwam ik deze ‘bonnet’ tegen. Dé oplossing voor mijn probleem. Dit hoofddeksel wordt in het Frans fanchion genoemd.

Ik ben gelijk aan de slag gegaan met de materialen die ik had liggen, en gelukkig was mijn voorraad toereikend. Het resultaat is als volgt geworden:

    

Deze bonnet steunt op twee knotjes die laag in de nek worden gedragen. Ik heb deze thuis al een uur op gehad zonder haarspelden en zonder dat de bonnet afzakte.  Hij zit wel bevestigd met twee fluwelen linten die vastgeknoopt zijn aan de knotjes. Het hoofddeksel is zelfs zo licht en gemakkelijk te dragen dat ik vergat dat ik het überhaupt op m’n hoofd had zitten. Dat gaf een leuk effect toen ik de deur opendeed nadat er was aangebeld…

Ik weet zeker dat deze bonnet makkelijker draagt dan de meer bekende Victoriaanse hoed met kap. Voor het publiek zal het wel even wennen zijn. Voordat ik dit exemplaar in dit boek tegen kwam had ik er nog nooit één gezien uit de 19e eeuw. In de 18e eeuw werd dit type vaker gedragen.