Nederlands English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Historische ambachtenmarkten

Geplaatst op: 5 april, 2013 door

Middeleeuwse ambachtenmarkt

Beleef Het Verleden biedt in samenwerking met culturele freelancers diverse ambachten aan in 3e persoons interpretatie. De ambachtslieden dragen middeleeuwse kleding, gebruiken middeleeuwse attributen en demonstreren verschillende ambachten interactief aan het publiek. Het publiek kan kijken, ruiken, soms proeven, aanraken en soms ook zelf uitproberen.

  Utrechtse kermis middeleeuwen

 

Middeleeuwse ambachten

Been-bewerker

Demonstratie beenbewerken + toepassingen van de gemaakte objecten.

Demonstratie beenbewerken

Hoedenvilter

Demonstaties hoeden vilten + het publiek mag ook zelf uitproberen hoe wol vervilten werkt (armbandje /balletje maken).

demonstratie vilten, ambachtenmarkt Goudriaan vilten

Wolbewerker

Al eens gehoord van vlaken en kaarden? En spinnen en weven? De wolbewerker laat verschillende stappen van wolbewerking zien en het publiek mag zelf uitproberen.

 

Mandenmaker

Demonstratie manden en fuiken maken van wilgentenen.

mandenmaker, fotografie monique shaw

Schrijnwerker

De schrijnwerker toont hoe middeleeuws meubilair gemaakt werd en laat zien hoe een stevige houtverbinding gemaakt kan worden zonder gebruik van moderne middelen.

schrijnwerker

Pottenbakker

Hoe werden potten, kannen, borden etc. vervaardigd in de late middeleeuwen? Demonstratie is uit te breiden met workshops voor kinderen.

pottenbakker

Platemaker

De platemaker demonstreert het maken van een wapenrusting waarbij het metaal zodanig gedreven diende te worden dat het aansloot op het menselijk lichaam en bescherming bood aan krijgsgeweld.

platemaker

Middeleeuws koken

Demonstratie middeleeuws koken waarbij gekeken, geroken en geproefd kan worden.

middeleeuws koken

Middeleeuwse kapsalon

Laat je haren doen in middeleeuwse stijl. Alleen voor lang haar. Jongens kunnen kapertjes passen en andere middeleeuwse hoofddeksels.

middeleeuwse kapsalon 2 middeleeuwse kapsalon 1

Touwslager

Hoe maakte je vroeger touw? Probeer het zelf uit en luister naar spannende verhalen!

Historische kleding

Wat droeg men in de middeleeuwen? En hoe is deze kleding gemaakt? Kinderen mogen zelf ook kleding passen.

18e eeuwse ambachtenmarkt

Hierbij geldt hetzelfde concept als bij de Middeleeuwse ambachtenmarkt, maar hierbij gaan de historische tolken gekleed in 18e eeuwse kledij en laten ze ambachten zien die typisch waren voor deze eeuw. Zo zijn er bijvoorbeeld ambachten gerelateerd aan de scheepsvaart, maar ook ambachten die het dagelijks leven demonstreren zoals de barbier, borduren, spinnen, vlaken, kaarden, (koek) bakken en hoeden maken.

Vlietdagen, Historische Ambachtenmarkt 02

Duurzame Historische Ambachtenmarkt

Bewustzijn van de oorsprong van artikelen in de winkel is vaak op de achtergrond geraakt. Dat geldt ook voor het zelf dingen maken van natuurlijke grondstoffen. Om hier verandering in te brengen hebben we het concept duurzame historische ambachtenmarkt bedacht. In 2013 hebben we voor het eerste deze markt georganiseerd in Oegstgeest (Oudenhofmarkt) gekoppeld met een scholenprogramma.

Maatschappelijk betrokken ondernemen, burgerschap en een duurzame economie zijn de basis van een gezonde, toekomstgerichte samenleving op basis van solidariteit. Met het leggen van verbindingen tussen jong en oud en het bewustmaken van duurzaamheid hopen we bij te dragen aan een betere leefgemeenschap. Dit programma kan in elke gemeente worden neergezet, in samenwerking met scholen, de gemeente, stichtingen en vrijwilligersorganisaties.

Historisch onderdeel: middeleeuwen

Professionele ambachtslieden zullen verschillende middeleeuwse ambachten demonstreren en laten het publiek bij elke stap interactief mee doen en ervaren hoe dit in z’n werk gaat. Hierbij ligt de nadruk op zo veel mogelijk zintuigen: ruiken, horen, voelen, zien. Het thema hierbij is van grondstof naar product.

mandenmaakster touw slager

Modern gedeelte:

Stichtingen en vrijwilligersorganisaties laten op hun beurt zien hoe zij bijdragen aan een betere leefgemeenschap en laten ook zien hoe producten duurzaam gemaakt worden.

Oudenhofmarkt Oegstgeest

Foto’s en verslagen te vinden via de volgende linkjes.