Nederlands English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

historische kinderfeestjes

Geplaatst op: 25 augustus, 2013 door

Historisch kinderfeestje op kasteel Oud Poelgeest.

 

Je wordt met vriendjes en vriendinnetjes ontvangen op het kasteel door Maria Boerhaave die in de 18e eeuw op het kasteel woonde. Bij een feestje horen natuurlijk taart en limonade die je in stijl gaat opeten en opdrinken. Vooraf kun je een speurtocht doen door de tuin en na de taart kunnen er historische spelletjes gedaan worden.

historisch kinderfeestje kasteel Oud Poelgeest

Referenties:

Leiden, 4-11-2013

“Graag wilde ik je nogmaals heel hartelijk bedanken voor het fantastische partijtje. Anna heeft ervan genoten! Het gedicht moet nog worden ingelijst en krijgt dan een mooi plekje op haar kamer!”

Mevrouw Mencarelli

Krantenbericht, 4 september 2013

krantenbericht historisch kinderfeestje

Oegstgeest, 18 december 2012

“Voor de 10 verjaardag van onze zoon heeft Martine een fantastisch kinderpartijtje bedacht en georganiseerd op Kasteel oud-Poelgeest in Oegstgeest. We wilden heel graag iets in de buurt doen, zodat kinderen gewoon op de fiets naar het partijtje zouden kunnen gaan. Ons leek het ook heel leuk om onze zoon, die geïnteresseerd is in geschiedenis, iets van de lokale geschiedenis en cultureel erfgoed mee te geven. We boften met het weer, en startten met een door Martine bedachte historische speurtocht. Zij heeft echt oog voor detail. In genaaide zakjes waren de met een ganzenveer geschreven vragen over historische onderwerpen verstopt, verspreid over het landgoed. De jongens volgden het spoor van aanwijzing naar aanwijzing en konden flink wat energie kwijt. De laatste aanwijzing was verstopt bij de imposante entree van het kasteel. Daar werden de jongens binnen ontvangen door een authentieke Johanna Maria Boerhaave, dochter van de beroemde Herman Boerhaave, gekleed in een prachtig 18e eeuws kostuum. De gastvrouw vergat geen moment haar rol als historische personage en wist gedurende het hele feestje het enthousiasme van de jongens te behouden. We gingen, ook mede dankzij de prachtige historische context van het kasteel, echt even terug in het verleden. 

Zij vroeg hen mee naar beneden, naar de bijzondere kelderruimte met gewelven, waar zich nog een oorspronkelijk ligbad en kookdeel bevinden. Daar vertelde zij over 18e eeuwse gebruiken en wist zij de aandacht van de jongens vast te houden door levendig te vertellen aan de hand van talloze anekdotes en gebruiken uit die tijd. Heel goed speelde zij ook in op de belangstelling van de jongens o.a. door te vertellen over de strenge (in hun ogen wat ludieke) etiketten die men naleefde enerzijds tegenover de publieke terechtstellingen die men gewoon zag als tijdverdrijf. En dat het in betere kringen gebruikelijk was met de Latijnse school te starten rond je tiende jaar. De jongens vielen van de ene in de andere verbazing toen zij hoorden over de gewoonten en manier van leven toen, met name over het standenverschil en gearrangeerde huwelijken en de wijze waarop men medisch onderzoek verrichtte. Wat een verschil met het leven nu! Voor de jarige had zij een speciaal jasje met cravatte genaaid, zodat hij zich in het middelpunt kon voelen. Heel bijzonder was dat zij volgens 18e eeuws gebruik in stijl een rijm ter ere van onze jarige zoon had geschreven en deze voordroeg zoals toen gebruikelijk was.

Martine ontzettend bedankt voor een heel geslaagd feestje. Wij en de kinderen hebben ervan genoten en de reacties waren ontzettend enthousiast. Een van de kinderen zei: “Ik vond dit feestje niet leuk maar super leuk!”  

familie Persson, Oegstgeest