Nederlands English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Historische mode en haarstijlen op het MBO

Geplaatst op: 15 mei, 2017 door

In april was ik uitgenodigd op het Clusius College in Hoorn om een ochtend les te geven over historische mode en haarstijlen op het MBO. De leerlingen volgden dit gast-college in het kader van de styling opleiding die ze volgen. Ik heb de (vooral) dames van alles laten zien en passen uit de Romeinse tijd, 18e eeuw en jaren ’20 van de 20e eeuw, en daarna zijn we aan de slag gegaan met Romeinse kapsels maken.

Fotografie: Peter Cook

Romeinse kleding en attributen

Enkele dames mochten Romeinse tunica’s en palla’s uitproberen. De heren heb ik in het ‘badhuis’ geplaatst met olie, zand en een strigilus. Ze hadden veel humor in de groep en het is een leeftijd waarop je ook wat pikante Romeinse weetjes kunt delen, en dat pikten ze heel goed op.

18e eeuwse mode

Gelukkig waren er dames in de juiste maat aanwezig zodat de jurken ook echt gepast konden worden. Met onderhemd, onderrok, vervolgens korset, overrok, overjurk en borstlap. De robe à la francaise zat wel iestje ruim, maar voor het totaalplaatje kwam het goed over.

Het Engelse ensemble uit 1775-1785 stond heel goed en het korset kon hier ook goed z’n werk doen om het gewenste silhouette te bereiken.

Jaren ’20 kleding

Bij de jaren ’20 kleding miste ik wel een extra onderjurk die ik mee had moeten nemen om een mooier effect te krijgen. Dit is ook kleding die eigenlijk niet over moderne kleding even snel aangepast kan worden, maar dan wordt het wel een hele omkleedsessie op school.

Workshop Romeinse haarstijlen

Bij de workshop was ik uitgegaan van ruime ervaring van de dames, totdat bleek dat de styling opleiding wel mode behandelde maar geen haar/kapperservaring. En dat terwijl ik een ingewikkeld kapsel uit uitgekozen uit de Romeinse tijd! Toch is het een aantal tweetallen gelukt om het hele kapsel te maken. De anderen hebben zich vermaakt met uitproberen en haren krullen.