Nederlands English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Historische personages op het binnenhof en bij de Eerste Kamer

Geplaatst op: 12th september, 2023 door

Tijdens de Open Monumenten Dagen werd het binnenhof en de Eerste Kamer opengesteld voor publiek. Op het moment is het gebouwencomplex in verbouwing en wordt er intussen van de gelegenheid gebruik gemaakt om archeologische opgravingen te doen. Er zijn al veel interessante vondsten gedaan. Speciaal voor de open monumenten dagen gingen de gebouwen open kon het publiek een kijkje nemen.

Het was een drukke (alle toegangskaarten waren uitverkocht) en vooral warme dag op het binnenhof. Jacoba van Beieren vertelde haar verhaal bij het oude Hof van Holland en Johan van Oldenbarnevelt zijn verhaal bij het Opperhof, terwijl de wachter in de ridderzaal naging of het bezoek ons wel goedgezind zou zijn. Het zag er allemaal heel anders uit dan 600 of 400 jaar geleden (en ook anders dan ik de ridderzaal en de eerste kamer in 2019 had gezien tijdens Prinsjesdag), maar het publiek hing aan onze lippen en zullen niet zo snel de naam en het levensverhaal van Johan van Oldenbarnevelt en Jacoba van Beieren vergeten. De foto’s zijn gemaakt door het publiek (o.a. Marjon van der Vegt), de organisatie van het evenement en door onszelf.

Eerder werkten we al mee aan de lancering van een Augmented Reality-tour rondom het binnenhof om historische personages en verhalen op de kaart te zetten, waarbij ik wederom in de rol van Jacoba met mijn eigen virtuele evenbeeld op de foto ging (wel erg wazig). Johan van Oldenbarneveld kreeg ook van zijn virtuele evenbeeld een fruitmand met geheime briefjes verstopt in de peren.