Nederlands English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Johan van Oldenbarnevelt en Jacoba van Beieren terug in Den Haag

Geplaatst op: 15 november, 2023 door

Afgelopen vrijdag 10 november waren Johan van Oldenbarnevelt en Jacoba van Beieren weer terug in Den Haag en dit keer bij Pathé Buitenhof en Plaats 22. Eerder hebben ze meegeholpen om de Augmented Reality app te openen over de binnenhofrenovatie en waren ze tijdens de open monumenten dagen aanwezig op het binnenhof zelf om hun levensverhaal te vertellen in de ridderzaal, bij het opperhof en in de gebouwen van de Eerste Kamer waar zij vroeger verbleven en werkten.

Op Plaats 22 is nu een informatiecentrum geopend: Informatiecentrum Binnenhof Renovatie. Hier kom je van alles te weten over het verleden en het heden van het binnenhof. Informatie over archeologische opgravingen, hoe het binnenhof er vroeger uitzag vanaf de eerste graaf Floris V en de graven en gravinnen, prinsen en stadhouders die volgden en je kunt hier verschillende historische objecten in depot-opstelling zien. Mis vooral de kans niet om als archeoloog van Den Haag in een videospel de grafkamers van de hofkapel te duiken waar ooit Jacoba van Beieren (en haar vader en opa) en Johan van Oldenbarnevelt begraven lagen.

De opening werd feestelijk gevierd met een zaal vol genodigden en toespraken van Yvonne van der Brugge-Wolring, DG Rijksvastgoedbedrijf en Saskia Bruines, wethouder Financiën, Cultuur en Economische ontwikkeling. Aan het einde kreeg iedereen nog een ‘stoffig’ aandenken mee aan het binnenhof: een stukje tapijt of gordijn uit de Eerste of Tweede Kamer.