Nederlands English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Kasteelfestijn Hoensbroek: Historisch Food & Entertainment festival 29 en 30 april.

Geplaatst op: 20 april, 2023 door

De tijd gaat snel! Zaterdag 29 en zondag 30 april is het al zover. Dan is er van alles te doen bij het kasteel Hoensbroek in Limburg in het kader van historisch eten en vermaak. Beleef Het Verleden is gevraagd om de historische programmering te organiseren en we hebben heel wat leuke activiteiten op het programma staan. Het evenement is multi-period met displays en activiteiten van middeleeuwen tot en met de 18e eeuw. De bewonersgeschiedenis die in het kasteel getoond wordt gaat tot 1796.

Fotografie Richard Bunsveld

Programma en tijden

Dagelijks van 10.00-17.30 kun je het kasteel en dit festival bezoeken. De meeste programmaonderdelen zijn doorlopend, maar er zijn een aantal specifieke tijden:

11.00 workshop oude gerechten (op inschrijving)

11.00-11.30 uur historische dansles (1)

13.00-13.30 uur zwaardgevecht ridders

13.00 lezing over historisch eten (beperkte plekken, meld je aan, zie onder)

14.00-14.30 uur modeshow (publiek mag deelnemen, zie onder)

14.30-15.15 uur modeshow met uitleg over historische kleding middeleeuwen tot en met de 18e eeuw

14.30 workshop oude gerechten (op inschrijving)

15.15-15.45/16.00 uur historische dansles (2)

Middeleeuwen

Heer Marc strijkt neer op het kasteelterrein voor de festiviteiten in gezelschap van zijn familieleden onder het genot van gekruide wijn, hapjes, en muziek met zang en harp. Kom zien welke kruiden er in drank (hypocras en rozenwijn) en spijs verwerkt worden in de 14e eeuw.

Aan tafel bij de elite rond 1600

Het goede leven: een blik op het leven van de elite van rond 1600. Het publiek wordt uitgenodigd om de ‘huiskamer’ te ontdekken, te zien wat er op tafel staat, spelletjes te spelen met historische figuren en om naar muziek te luisteren.

Apotheek: specerijen en kruiden

Sommige specerijen en kruiden associëren we nu met lekker eten, maar vroeger werden hier ook helende en magische eigenschappen aan toegeschreven. Leer van alles over de apotheek van rond 1600.

17e eeuwse zoetigheden

De mens is altijd al verzot geweest op zoetigheden. Zo ook in de 17e eeuw. Tijdens het KasteelFestijn Hoensbroek kun je kennis maken met een adellijk echtpaar wat geniet van een lente-picknick vol heerlijkheden. En nog mooier: je mag zelfs proeven van de 17e eeuwse smaken!

18e eeuws specerijenspel

Leer nog meer over specerijen in spelvorm en dit keer in de 18e eeuw.

Lezing over historisch eten

Leer van alles over de historische keuken. Er is een maximaal aantal deelnemers, dus geef je bij aankomst of van te voren op. Duur: 30-45 min. Op zaterdag en zondag om 13.00 uur. Aanmelden via reserveringen@kasteelhoensbroek.nl of op de dag zelf als er nog plek is.

Workshops middeleeuws koken

Schrijf je van te voren in voor de workshop middeleeuws koken (voor volwassenen of kinderen onder begeleiding). Tijdstippen workshop: 11.00 en 14.30 uur (max 16 deelnemers per ronde) duur ca 45-60 min. Voor deze workshop zijn extra kosten € 15,50 p.p. die bij de kassa van het kasteel kunnen worden voldaan. Aanmelden via reserveringen@kasteelhoensbroek.nl of op de dag zelf als er nog plek is.

Broodjes of wafels bakken

Sluit spontaan aan bij het broodjes of wafels bakken. Dit is vooral bedoeld voor kinderen (onder begeleiding van hun ouders): zij kunnen met een wafelijzer of een stok een wafel of een broodje bakken boven een vuurschaal.

Historische cateraar

Heb je zin om even lekker een maaltijd te nuttigen in een middeleeuwse taverne, dat kan! Koop een lekkere pastei of iets van het spit, gecombineerd met middeleeuwse dranken.

Middeleeuwse muziek en historische dansworkshop

Vroeger hield men net als nu van muziek en dansen. Er zullen middeleeuwse muzikanten aanwezig zijn ter vermaak. Zij spelen een breed repertoire: van de liederen van de Zuid-Franse troubadours en de Noord-Franse trouvéres, Cantiga’s de Santa Maria, ballades, liederen uit de Carmina Burana, ballades, drinkliederen, dansmuziek van de hoven, volkse muziek uit die tijd, speelmansdeuntjes, pikante liederen, liedjes uit de 16e en 17e eeuw, enz… Naast het muziekensemble wordt er ook op allerlei fluiten gespeeld (hout, been, hoorn), de eenhandsfluit-en-trom, doedelzak, mondharmd, schalmei, cymbaal en natuurlijk zang.

Ook zal er muziek zijn ter begeleiding van de historische dansworkshop, zie programma op de dag zelf. Tijdens de historische dansworkshop krijg je een kringdans uit 1607 aangeleerd.

Touwslager – magische verhalen met touw

Interactive lijnbaan met kraam voor verhalen en spelletjes. In ongeveer 15 minuten kunnen tot 8 a 10 kinderen en volwassenen een springtouw van 6 meter maken of korter als gewenst. We vertellen verhalen voor tijdens en na het touwslaan.

De hemeltuurder

Hoe keek men vroeger naar de sterren en welke betekenis gaf men hieraan?

Goochelaar

Heb jij Jannes al gezien? De rondtrekkende goochelaar die zijn kunsten vertoond aan het publiek?

Picknick in kostuum voor bezoekers

Heb jij een 17e of 18e eeuws kostuum en hou je van flaneren? Kom dan op 29 of 30 april naar kasteel Hoensbroek. Als je je van tevoren aanmeldt via Martine@beleefhetverleden.nl met een foto van je outfit (zo historisch correct mogelijk) en de dag dat je wilt komen dan krijg je gratis entree + mag je een picknickmand laten vullen. Het evenement is elke dag van 10.00-17.30. Op zaterdag of zondag kun je jouw picknickmand laten vullen tussen 11.00- en 12.00 uur bij de historische cateraar met historische lekkernijen. Neem zelf een kleedje en een mand mee en geniet van het festival waarbij eten en vermaak uit de middeleeuwen tot en met de 18e eeuw voorop staan. De bewonersgeschiedenis van het kasteel gaat tot het jaar 1796. Let op dit gedeelte is met aanmelding van te voren en kan niet op de dag zelf worden besloten.

Modeshow door deelnemers evenement & zelf meelopen als model

Samen met de deelnemers zullen we een historische modeshow laten zien met kleding van de middeleeuwen tot en met de 18e eeuw. Deze show zal rond 14.30 starten, gevolgd door een historische dansles.

Het publiek kan ook zelf ervaren hoe het is om historische kleding te dragen. Dit gedeelte wordt verzorgd vanuit het kasteel. Rond 13.30/14.00 uur kan het publiek zich omkleden.

Leer vechten als een soldaat

Het leven op een kasteel is niet altijd alleen maar mooi zijn, lekker eten en gezelligheid. Soms werd er hard gevochten om land, eer, verdediging, politiek of ruzies. Leer de historische vechttechnieken.

Reenactment

Er zullen ook reenactment groepen aanwezig zijn om het dagelijkse leven uit te beelden uit de 16e en 17e eeuw.