Op 27 en 28 april was ik weer medeorganisator van het kasteelfestijn in kasteel Hoensbroek in Limburg. Er was weer heel wat te beleven! Buiten stonden diverse acts en artiesten rondom het thema van de nar en vermaak voor op het kasteel: zo waren er de muzikale narren: Narrewar en grappen en grollende Nar Kobus. Het kasteelvermaak wisselde af tussen historische dansen, middeleeuwse muziek van de muziekgroep Slag ende Stoot, goochelaar Jannes en de poppenvoorstellling ‘De Nar’, die nog wel een beetje spannend was voor de kleintjes.
In en om het kasteel kon je de familie Hoen tegenkomen en met hen in gesprek gaan over hun leven op het kasteel. De oudste bewoner die je kon spreken was Herman Hoen II. Herman was de derde heer van Hoensbroek van 1429-1454. In het jaar 1435 was zijn echtgenote Catharina van den Broeck al overleden en was Herman vooral druk met de rechtszaak tegen zijn broer Johan om te proberen om meer dan slechts de helft van het kasteel (zaalgebouw met toren) in handen te krijgen.
In het 17de eeuwse gedeelte van het kasteel kon je de markies van Hoensbroek, Adriaan Arnold, zijn dochter Isabella Agnes en haar geheime geliefde Honoré du Chatelêt, de markies van Trichateau tegenkomen. Hier ontdekte het publiek de bijzondere documenten in het Frans en in het Spaans die de toekenning van de titel markies door de Spaanse koning bekrachtigden in het jaar 1675 en de reizen die de markies van Hoensbroek gemaakt heeft voor zijn diplomatieke werk als buitengewoon gezant van de koning van Spanje. Tevens werd men herinnerd aan het rampjaar, de oorlog tegen de Fransen, het beleg van Maastricht (1673) en de voortdurende Franse dreiging en de kosten en moeite die dit voor kasteel Hoensbroek met zich meebracht. Wat deed een kolonel van het regiment van Lotharingen in deze regio? En hoe was het leven op het kasteel voor een jonge vrouw, die graag de Franse mode volgde en droomde van reizen en vrijheid?
In het 18de eeuwse gedeelte van het kasteel ontmoette het publiek Anna Catharina Sophia, rijksgravin van Schönborn. Ze wordt ook wel de blauwe dame genoemd. Deze dame, die getrouwd was met Frans Arnold Adriaan Johannes Philip, markies en heer van Hoensbroek van 1735-1759, heeft wel 24 kinderen met hem gekregen. Degene die het overleefden hebben interessante levens geleid en het ver geschopt in hun positie. Het schijnt dat Anna Catharina, die op 5 november 1760 overleed in het kasteel, elk jaar op haar sterfdatum terugkeert…
Anna Catharina vertelde over haar voorouders en dan vooral over het huwelijk wat Isabella Agnes en de markies van Trichateau hebben gesloten, zonder toestemming van haar vader. Adriaan Arnold was zo boos dat hij zijn dochter onterfde. Dit bracht een rechtszaak teweeg die pas in de 18e eeuw werd beslist en in het voordeel van de familie Chatelêt. Een nazaat: Emilie du Chatelêt, die maîtresse was van de filosoof Voltaire, had ervoor gezorgd dat Voltaire zich persoonlijk met de rechtszaak ging bemoeien, wat in het voordeel van de familie uit Lotharingen heeft gewerkt.
Eén van de oudste zoons van Anna Catharina: Lothar Frans trouwde met Sophia Charlotta, rijksgravin van Leyen en tot Hohengeroldsegg. Zij waren de laatste vaste bewoners van kasteel Hoensbroek en kregen opnieuw met Franse militairen te maken, het afnemen van de adellijke titels door de Franse revolutie én met een ontmoeting met keizer Napoleon! Ook de financiële gevolgen van Isabella’s bruidsschat die nog moest worden betaald inclusief rente deed zich bij hen voelen.
Ook de beleefgidsen speelden mee in het spel!
Om het kasteel te verdedigen was ook Baroen weer aanwezig voor de middeleeuwse soldatentraining en tevens kon je boogschieten en ridderspelen doen.
Het was weer een geweldig weekend met heel veel buitenlandse bezoekers waardoor we ons Engels, Frans en Duits goed hebben kunnen gebruiken.