Nederlands English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Kasteelfestijn – kasteel Hoensbroek

Geplaatst op: 25 mei, 2023 door

Tijdens het Kasteelfestijn waarbij Beleef Het Verleden de historische activiteiten heeft verzorgd met wel 60 deelnemers in historische kleding van de middeleeuwen tot en met de 18e eeuw, hebben we ook een aankleedscène voor publiek gedaan. Het ging hier om kleding voor de hoge stand van rond 1600. Laag voor laag werd uitgelegd wat er gedragen werd, hoe dit gemaakt is, wat de voorbeelden zijn geweest voor het maken (eigen onderzoek naar overgebleven kledingstukken, schilderijen, onderzoeken van anderen) en wat er historisch kloppend is en wat concessies zijn of interpretatie zijn. En ook hoe lang het duurt om aan te kleden en om je haar te laten doen. Het gekozen kapsel was een experiment naar aanleiding van een schilderij. De hulpmiddelen waren een haarstuk, gemaakt van een kussentje gevuld met schapenwol en omwikkeld met haar, en eendenvet als gel.

Aankleedscène

De foto’s van het eerste haar-experiment zijn gemaakt door Max en die komen nog. Maar hierbij alvast het resultaat en de inspiratie voor dit kapsel. Achteraf blijkt dat mijn basis ronder moet zijn om een minder vierkant effect te krijgen, als het ware meer een donut dan een kussentje.

Deze foto is van het tweede experiment wat draagbaarder was voor de rest van de dag en de historische dansles.

Historisch eten – de keukenmeid & bij de elite aan tafel

Anika die deze foto’s heeft gemaakt had een display waarbij haar moeder een geweldige historische maaltijd bereidde die in de chique tent gepresenteerd werd.

Het gewone leven uitgebeeld

Naast displays over de elite werd ook het gewone leven uitgebeeld. Reenactmentgroep de Spiesdraegers liet het leven zien aan het begin van de 17e eeuw. De wapens waren thuisgelaten omdat dit evenement in het teken van eten en vermaak stond.

Apotheker

Bij de apotheker kon je van alles leren over specerijen, kruiden en magische lotions. Je kon zelfs ter plekke een behandeling à la 1625 krijgen.

Broodjes en wafels bakken

Kinderen, en wat we vaak zagen: kinderen die hun ouders aan het werk zetten, konden een broodje of een wafel bakken op het vuur. Een erg leuke activiteit waar het de hele dag door een drukke boel was en waar vol ongeduld gewacht werd tot het nieuwe deeg weer was gerezen.

Kasteelbezoek

Naast de duizenden bezoekers dit weekend (zo’n 6000 heb ik met laten vertellen) mochten we zelf ook het kasteel bezoeken. Op vrijdag al met een uitgebreide rondleiding, maar het was natuurlijk nog leuker om ook even in historische kledij daar rond te lopen. Hiervan volgen nog vele foto’s waar we nog niet aan toegekomen zijn.