Nederlands English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Lezingen historische kleding

Geplaatst op: 5 april, 2013 door

Lezingen over historische kleding

 

Ik geef interactieve lezingen over historische kleding per tijdsperiode. Tijdens deze lezingen laat ik replica’s van historische kleding zien en kleed ik mezelf of het publiek aan in verschillende kledingstukken uit een bepaalde tijd.

 

Romeinse kleding en mode.

Maak kennis met de grote verscheidenheid aan Romeinse kleding, bijvoorbeeld: tunica’s, toga’s en palla’s. Wat zegt de Romeinse kleding over de Romeinse cultuur en haar zeden en gebruiken? In juni 2018 komt het boek ‘Schoonheidsgeheimen van de Romeinen uit’ waar ik samen met Dorothee Olthof aan schrijf.

romeinen

Kleding en accessoires in de middeleeuwen

In deze lezing laat ik de kleding van de Middeleeuwer zien van top tot teen: van overkleed tot ondergoed.

middeleeuwen, ph. W.J. Schipper

De vroegmoderne tijd: de Leidse lakennijverheid

Opnieuw bekijken we een replica van een kostuum uit deze tijd. Ik demonstreer verschillende stadia van wol-bewerking en vertel over de productie van de stoffen die uiteindelijk het uiterlijk van de kleding bepaalden. En ik laat zien dat er niet alleen maar zwart gedragen werd, én dat zwart niet zo bescheiden is als het lijkt.

vroeg moderne tijd

Kleding in de 17e eeuw

In deze lezing laat ik zien hoe het Franse hof toonaangevend wordt voor de mode en hoe de mode per 10 jaar veranderd. Met replica’s uit 1660 van de rijke bevolking.

Le Bosquet filmopnames

Kleding in de 18e eeuw

Wijde rokken, petticoats, hoepels en panieren bepalen het silhouet van kleding van de vrouw in de 18e eeuw.  Laag voor laag laat ik zien hoe het beoogde eindresultaat werd bereikt. Ik toon in deze lezing vier verschillende replica’s van de gewone bevolking tot de rijke toplaag.

18e eeuw

Napoleon heeft ook z’n zegje in de mode.

Oorlogen en staatszaken, dat zou je verwachten van Napoleon. Maar wist u dat hij zich intensief met kledingvoorschriften bemoeide? Ik zal u weer replica’s tonen van kleding uit die tijd: de gewone burger komt aan bod, maar ook de mode aan het hof.

Empire tijd

Mode in de Victoriaanse tijd.

In deze lezing krijgt u verschillende replica’s te zien uit 1860-1870, maar ook originele stukken uit deze tijd . De kostuums worden gedragen over een ronde crinoline, een elliptische crinoline en een tournure.

Mode in de vroege 20e eeuw

In de jaren ’20 zien we grote veranderingen in de mode. Vrouwen begonnen al vrijer te worden vanaf ongeveer 1900, al zouden wij de badkleding nog als behoorlijk preuts interpreteren. Wederom worden replica’s getoond. Een dagje naar het strand in 1900 of een avondje uit in de jaren ’20 van de 20e eeuw. Ik laat kleding zien tot de jaren ’60.