Voor de groepen 5, 6, 7 en 8 was het even een andere les dan ze gewend zijn toen op 20 maart een 19e eeuwse schooljuf langskwam. Ze maakten kennis met de pechvogel, de ezelsoren en de roe, maar natuurlijk ook met 19e eeuws lesmateriaal zoals een leesboekje: Brave Hendrik, een uitgave uit 1858 (origineel uit 1811) en met de 19e eeuwse topografie. Nederland maar 11 provincies? En hoe zit het met de koloniën? De leerlingen konden specerijen bekijken en ruiken en hun kennis werd getest over de oorsprong van deze specerijen. Omdat de Gevers Duynoot school opgericht is met dank aan de freule Gevers Duynoot en vanwege de politieke ontwikkelingen in het land waarbij christelijke scholen niet meer door de overheid gefinancierd werden, werd natuurlijk ook even de kennis van de leerlingen getest over het koningshuis, belangrijke staatsmannen en de oprichtster van de school. Omdat het om een christelijke school ging mochten de leerlingen ook uit een ouderwetse bijbel lezen en/of een gebed voordragen/liedje zingen.
Lezen uit een bijbel uit 1860 is wel lastig, zeker met zulke kleine letters.
Als de pechvogel bij je terecht is gekomen moet je die naar de juf terug brengen en dan de gepaste straf ondergaan. Slechts in de hoek met ezelsoren? Of een pak slaag met de roe?
Wie is deze dame op de foto? Die moeten jullie toch herkennen: de koningin van ons land!
Staatsmannen en hun invloed op het ontstaan van de school.
Topgrafie les (toch handig die digiborden als er geen oude kaarten meer op de school aanwezig zijn: een projectie van een oude kaart werkt dan ook heel goed).