Mode in de roerige jaren 20
“Stap een eeuw terug in de tijd naar het Nederland van de jaren 20. Deze avond staat in het teken van de grote veranderingen in de mode die periode.” Met deze slogan werden bezoekers uitgenodigd om op 23 maart ’s avonds nar Huis van Gijn te komen, een museumhuis zoals Simon van Gijn het in 1922 (grotendeels) achter liet voor de stad Dordrecht. Vanaf 1925 is dit huis een museum geworden. Het evenement was helemaal uitverkocht, met zelfs mensen op de wachtlijst! In de sfeervolle 18e eeuwse zaal in het huis vond gedurende de avond drie keer een modeshow plaats, waarbij de nieuwste trends in de mode werden toegelicht.
Martine Teunissen, kostuum-en publiekshistorica vertelde over het nieuwe modebeeld dat zo afweek van de eerdere mode van het Belle Epoque. Aan de hand van haar eigen creaties en originele stukken uit de collectie van Beleef Het Verleden liet ze de mode zien van 1921 tot en met 1929. Ze liet zien hoe de Eerste Wereldoorlog een enorme impact had op de samenleving, ook in Nederland. Hoewel neutraal, werden ook hier de mannen vier jaar bij de grens gestationeerd voor het bewaken van de neutraliteit, waardoor vrouwen het werk van mannen overnamen. De mode veranderde onder invloed van deze emancipatie van vrouwen die haar weerslag had op de meer praktische kant van kleding, maar ook onder invloed van kunststromingen zoals het art nouveau, art deco waarbij geometrische lijnen goed uitkwamen op de grote rechte vlakken van de nieuwe japonnen. Met zeven modellen in de creaties van Martine Teunissen en zijzelf ook in kostuum was er veel te zien.
Bezoekers konden zich voorstellen hoe ze in de rol van inkoper van een warenhuis zoals Hirsch & Cie of Gerzon bij een modeshow in Parijs waren om de laatste trends te bekijken en officiële ’toiles’ te bestellen zodat de haute couture vanuit de warenhuizen gemaakt en verkocht konden worden. Er werd verteld over ontwerpers zoals Paul Poiret en Coco Chanel en hoe die de inspiratie zijn geweest voor bepaalde ontwerpen. Er waren ook originele japonnen van het Huis van Gijn te zien die stonden opgesteld in de salonkamer en de tuinkamer van het museum.
Modeverschijnselen
Het is de tijd voor vrouwen van de ‘garçonne-look’ met korte haren. Van blote armen en benen die gezien werden als de nieuwe erogene zones. De taille zakte vanaf 1922 naar beneden en veel jurken werden gemaakt van transparante stoffen versierd met kralen en glimmers.
Kom in stijl
Bezoekers waren uitgenodigd om in stijl te komen in een jaren 20 outfit, dit was echter geen dresscode. Op verschillende plekken in het museum konden ze zichzelf in een prachtige historische setting fotograferen of met een model op de foto. Onder het genot van een cocktail uit die tijd werd in het museumcafé bijgekletst. Ook de modellen hebben aan het einde van de avond nog even genoten van een drankje.
Op de avond zelf en ook op de sociale media erna ontvingen we veel complimenten op de modeshow die we hebben neergezet:
Weeral wil ik je van harte bedanken voor deze heel mooie avond! Prachtige locatie, heel elegante creaties gedragen door charmante models, de uitleg over elke creatie was ook heel interessant en nuttig! En Andreea had sterretjes in haar ogen, ze had nooit zoiets met zoveel moois gezien! (bezoeker uit België)
Het was waanzinnig!! Zo genoten met @jenn_wet !
Het was zo’n waanzinnig toffe avond! Wonderful experience!
Fancy people at a fancy place! @huisvangijn. Met dank aan @experiencethepast voor de mooie show.