Nederlands English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Duurzame Oudenhofmarkt 25 mei 2013

Geplaatst op: 8 april, 2013 door

Duurzame Oudenhofmarkt

De Oudenhofmarkt, afgelopen zaterdag 25 mei was een groot succes!

Bekijk hieronder vast de foto’s van het middeleeuwse gedeelte (© Beleef Het Verleden). Voor meer foto’s van het middeleeuwse gedeelte, klik hier. Voor foto’s van het moderne gedeelte, bekijk de speciale website: www.oudenhofmarkt.nl

DSCN0762 DSCN0763 DSCN0764 DSCN0767 DSCN0769 DSCN0770 DSCN0777 DSCN0780

Zaterdag 25 mei 2013, 10.00-17.00 uur.

Het project Oudenhof*) Ambachten markt richt zich op de kinderen en volwassen van Oegstgeest opdat zij zich realiseren dat zij duurzaam om kunnen gaan met grondstoffen en producten. Dit a.d.h.v. ambachtslieden uit heden en verleden die d.m.v. demonstraties laten zien hoe vroeger en nu met schaarse goederen en recycling werd / wordt omgegaan.

*) De Oudenhof was een burcht, ooit gelegen in het centrum van Oegstgeest, die rond de 9de eeuw in Oegstgeest tegen invallen van de Vikingen moest beschermen.

 

Historisch onderdeel: middeleeuwen

Professionele ambachtslieden zullen verschillende ambachten demonstreren en laten het publiek bij elke stap interactief mee doen en ervaren hoe dit in z’n werk gaat. Hierbij ligt de nadruk op zo veel mogelijk zintuigen: ruiken, horen, voelen, zien.

Hoe ziet zo’n middeleeuwse markt eruit? Klik hier voor een filmpje.

 

Thema: van grondstof naar product

Middeleeuws geklede personages demonstreren o.a. ambachtelijke technieken van wolbewerking waarbij kinderen en volwassenen ervaren hoe van een grondstof een product wordt gemaakt: schapen scheren, wol wassen, wol invetten, wol vlaken, wol kaarden/kammen, wol pluizen, wol spinnen, wol vilten en wol weven. Om al deze stappen te doorlopen zijn verschillende (professionele) ambachtslieden nodig die een interactieve zintuigelijke aanpak toepassen. Dit is goed voor het leerproces.

Middeleeuwse activiteiten

  • Schapen scheren

Demonstratie: kinderen en volwassenen kunnen een kijkje nemen bij de schapen en een stukje wol van het schaap meenemen om zo een traject van enkele interactieve demonstraties door te lopen met het thema: van grondstof naar product.

schapen scheren

 

  • Wol wassen

Kinderen mogen de helft van de wol die ze gekregen hebben wassen. Ze verwijderen het vuil door het in water te weken en te spoelen. Vervolgens wordt de wol te drogen gehangen.  In de middeleeuwen gebeurde dit vaak op rekken.

Terwijl de wol droogt kunnen ze door naar een ander onderdeel. Als de wol nog niet droog is nemen ze het ongewassen stukje wol mee naar het volgende onderdeel.

wol wassen wol wassen en drogen

  • Wol vlaken en kaarden

Vlaken is ook een techniek om de wol schoner te maken. Dit gebeurt op een vlaaktafel. Dit is een frame met gespannen touwen. Met stokken wordt er op de wol geslagen zodat het vuil wat er nog in zit door het raster heen valt en door het slaan neemt het volume van de wol toe.

Met kaarden worden de vezels van de wol op zo’n manier verdeeld dat deze heel prettig en gelijkmatig spint. Je legt kleine plukjes wol op de kaarden en kamt deze als het ware uit. Kaarden is in de 14e eeuw in de Vlaamse provincies geïntroduceerd.

kaarden

 

  • De wol verder bewerken: spinnen, vilten, weven

Er zijn twee kramen waar je kunt zien en kunt uitproberen hoe je met de voorbewerkte wol verder kunt werken.

Probeer te spinnen met een spintol of vilt een armbandje of sleutelhanger. Neem ook een kijkje bij de weefster: hoe wordt van die gesponnen draad een kleed geweven?

vilten  Utrechtse kermis middeleeuwen

Ook binnen het kader van ‘grondstof naar product’ maar iets anders dan wolbewerking:

  • Touw slaan  

Interactieve lijnbaan met kraam. Maak zelf een springtouw en leer knopen.

 

  • Manden maken

Kom kijken bij de middeleeuwse mandenmaker. Probeer het ook zelf uit.

manden maken

 

  • Middeleeuwse muziek

Er zijn twee middeleeuwse muzikanten aanwezig die met hun middeleeuwse wagentje met trommels, toeters, bellen, fluiten, ratels etc. interactief met publiek muziek gaan maken. Daarnaast zul je ze ook zien optreden met trommel, fluiten, schalmei en doedelzak.

instrumenten-appingedam PatrickSottendag2012_2 sot-pat-publiek1

De middeleeuwse muziek wordt verzorgd door: http://www.tintinabulum.nl/

 

Modern onderdeel

In aansluiting bij de buitenmarkt op de Lange Voort stellen we kramen ter beschikking aan enthousiaste Oegstgeestenaren die met vergelijkbare initiatieven bezig zijn.

Bv. TAA, een organisatie die (seniore) vrouwen de mogelijkheid biedt om handgemaakte artikelen zonder winstoogmerk te verkopen. Een deel van de handwerksters kan samen met een deel van de vrijwilligers die via Radius geworven worden oude handwerken demonstreren en verhalen vertellen over hoe men vroeger dacht over zuinigheid en duurzaamheid. Daarnaast hebben we een vrijwilligster uit Eritrea die wil laten zien hoe Eritreese manden worden gemaakt.  Ook willen een platform bieden aan o.a. het Repair Café en maatschappelijk partner de Civil Society Club om zich te profileren.

Voor het volledige programma en deelnemers download hier de PDF: Programma Oudenhofmarkt 25 mei 2013_versie 20 mei 2013 en kijk op www.oudenhofmarkt.nl 

Doelen van het publieksevenement

– bewustzijn voor duurzaamheid creëren: : kinderen en ouderen leren en ondervinden het (middeleeuwse) proces van grondstof naar product en zijn zich daardoor bewuster van de waarde (tijd, energie) van grondstoffen en producten.

– bevordering van sociale cohesie tussen jeugd en ouderen, en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt

— Stimuleren van leerprocessen door interactieve zintuiglijke aanpak.

 

Deelactiviteiten

 

Het publieksevenement van zaterdag 25 mei is losgekoppeld van eerdere (deel)activiteiten die voor een groot deel wel dezelfde doelstellingen hebben m.b.t. bewustwording over thema’s als duurzaamheid en besef van grondstof naar product, maar een andere uitvoering en doelgroep hebben.

 

Zo zijn er in een eerder stadium de volgende activiteiten uitgevoerd / gepland.

 

Er is bij Radius een workshopmiddag geweest waarbij een middeleeuws geklede ambachtsvrouw alle wolbewerkingtechnieken op interactieve manier heeft uitgelegd aan een groep senioren. Vanuit deze groep kwamen diverse verhalen over de oorlog waarin men op zoek moest naar wol om sokken van te breien en op klompen ging lopen omdat schoenen niet meer verkrijgbaar waren. Radius werft onder deze groep en andere senioren vrijwilligers die tijdens de ambachtenmarkt op 25 mei hun verhaal (en eventuele demonstatie) aan het publiek willen vertellen.

Nog meer info over deelnemers kun je vinden op: www.oudenhofmarkt.nl 

Voorprogramma op school

24 mei: er is een programma bij Jenaplan de Kring waarbij duurzaamheid rondom middeleeuwse ambachten centraal staat. Dit programma is bedoeld voor alle schoolkinderen van Jenaplan de Kring. Vanuit de school zal er ook aandacht besteedt worden aan het programma op de zaterdag waar kinderen met hun ouders naar toe kunnen gaan. De kinderen kunnen als ambassadeurs optreden door alles wat ze tijdens dit scholenprogramma hebben geleerd aan hun ouders te laten zien op de zaterdag markt.

Zie https://www.beleefhetverleden.nl/duurzame-historische-ambachtenmarkt/