Nederlands English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Online lezing over de reis van Thomas Platter naar Zuid-Frankrijk in het jaar 1595 & 1596.

Geplaatst op: 17 maart, 2022 door

Romeinen & godsdienstoorlogen:  een blik op het verleden door verschillende brillen.

Wie was Thomas Platter?

De meest beroemde Platter is Thomas Platter de oudere (1499-1582). Hij was een Zwitserse humanist en schrijver. Zijn zoon, Thomas Platter de jongere (1574-1628) was dokter, reiziger en dagboekschrijver. Historicus Emmanuel Le Roy Ladurie heeft de dagboekverhalen van Platter’s reizen gebundeld en van commentaar voorzien. Op zaterdag 16 september 1595 verlaat Thomas Platter de jongere Basel en vertrekt naar Montpellier om medicijnen te studeren en Uzès om praktijkervaring op te doen.

Ik heb een boek in de kast staan van de reizen die Platter maakte tussen 1595 en 1599 in Frankrijk en Spanje. Tijdens een reis in Zuid-Frankrijk volgde ik een deel van Platters reis via de Rhône. Dit deel van zijn reis wil ik graag illustreren. Het is fantastisch om te lezen hoe een 16e eeuwer aankeek tegen de steden die we vandaag de dag nog kunnen bezoeken en waar veel resten van het verleden te zien zijn: Romeinse resten, maar ook de geschiedenis van de hugenotenoorlogen is in Zuid-Frankrijk nog heel zichtbaar in de vele ruïnes van kastelen en dorpen die daarna niet meer zijn opgebouwd.

Het leuke aan Platters visie op de Romeinen is dat dit geheel in de context is van de hernieuwde interesse in de Romeinse tijd. Hij beschrijft veel van wat hij ziet, en ook schrijft hij de verhalen op die al eeuwenlang verteld worden. Met de kennis die we nu over de Romeinse tijd hebben, dankzij historisch- en archeologisch onderzoek kunnen we ook een aantal vragen beantwoorden waar Platter nog geen antwoord op had.

“Onderweg zagen we op de linkeroever de ruïne van La Roche. We zijn de plek gepasseerd waar de Isère met de Rhône samenkomt. Even later zagen we op een hoge berg, kasteel Crussol. We kwamen pas tegen tien uur in de ochtend aan in Valence, drie mijl van Tournon, want we waren erg laat uit Tournon vertrokken.”

Ruïne van Crussol
Vanaf het voormalige kasteel van Crussol heb je een goed uitzicht op de Rhône waar Platter een deel van zijn reis per schip maakte.

De online lezing zou vrijdag 18 maart gehouden worden in samenwerking met Historizon, maar van vanwege quarantaine van één van de medewerkers van Historizon is er onvoldoende capaciteit om de lezing op deze datum te hosten. Daarom wordt de lezing live gehouden op vrijdag 8 april om 15.00 uur.

Meld je aan via deze link. Je kunt de lezing ook altijd in eigen tijd terugkijken.