Nederlands English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Opening HIP in Den Haag druk bezocht!

Geplaatst op: 4 maart, 2016 door

Opening vijfde HIP in het centrum druk bezocht!

Het was een grote drukte bij de opening afgelopen woensdag in de centrale bibliotheek in Den Haag. Op de vierde verdieping werd het vijfde Historisch Informatie Punt geopend.
Vanuit Beleef Het Verleden waren 2 historische personages uit 1800 aanwezig: baron Hop en barones van den Boetzelaer. Baron Hop, een zeer interessant historisch personage vanwege zijn diplomatieke avonturen, o.a. als gezant in Brussel in de tijd van de Franse overheersing (tot 1794 toen hij echt uit Brussel moest vertrekken), is tegenwoordig vooral bekend vanwege een bonbon die hij door een bakker liet maken. Ze noemden het toentertijd Oosterse vocht-brokken. Tegenwoordig beter bekend als het Haagse Hopje, vernoemd naar deze baron Hop.
Barones van den Boetzelaer was een tijdgenoot die uit dezelfde omgeving in Den Haag kwam. Een interessant personage die niet uit een adellijke familie kwam, maar getrouwd was met rijksbaron van den Boetzelaer, vermoedelijk vanwege het feit dat ze zeer rijk was vanwege de erfenis van haar moeders kant: de familie van Schuylenburgh. In de wandelgangen wel barones genoemd, maar in de periode van 1800 staat de adel en adellijke kenmerken ook in de Bataafse Republiek op de schop. In de Kloosterkerk op de hoek van het Lange Voorhout waren in 1795 alle adellijke wapens e.d. al verwijderd en in 1799 werd er een patriottische manifestatie gehouden. Hierbij werden de vaandels en andere in beslag genomen oorlogsattributen van de slag tegen de Engelsen en Russen tentoongesteld en aangeboden aan de Bataafse regering. Deze slag werd in het Noorden gevoerd toen de Engelsen en Russen de Bataafse Republiek binnen vielen om deze te bevrijden / aan te vallen van het Franse juk (het ligt er maar aan vanuit welk perspectief je dit bekijkt).
Een roerige tijd dus, waarin oude gewoonten en gebruiken niet langer vanzelfsprekend zijn. De opening van het Historisch Informatie Punt in de moderne tijd, kon dus ook als uitgangspunt gebruikt worden voor een gesprek in rol in de tijd van 1800.

Aankondiging

2 maart 2016

Vijfde HIP wordt geopend in het Centrum

“Op woensdag 2 maart wordt door wethouder van cultuur Joris Wijsmuller het vijfde HIP geopend in de Centrale Bibliotheek aan het Spui. Het Haags Historisch Museum presenteert daar bijzondere verpakkingen van Haagse hopjes van verschillende fabrikanten. Baron Hop zal aanwezig zijn met een andere tijdgenote. Met het authentieke recept uit het archief van Rademakers worden hopjes gemaakt.”