Voor het Europees Parlement verzorgen we historische personages uit de 20e eeuw. Kom op 4, 18 en 19 september naar Brussel en ontmoet hier o.a. Robert Schuman, Simone Veil en Paul Henri Spaak.
Robert Schuman wordt één van de grondleggers van Europa genoemd. Hij gaf zijn fameuze ‘déclaration Schuman’ op 9 mei 1950. Deze verklaring waarin de Franse regering, slechts enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog, de Frans-Duitse productie van kolen en staal onder een hogere gemeenschappelijke autoriteit plaatste, wordt ook wel aangeduid als de ‘geboorte van Europa’.
Daarnaast ook Simone Veil, gesitueerd in de jaren ’70. Ze overleefde de Holocaust en het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Ze was de eerste gekozen president van het Europees Parlement in 1979, voorvechtster van emancipatie en vrouwenrechten, beroemd in Frankrijk vanwege abortus wetgeving in 1974 (Loi Veil).
En ten slotte Paul Henri Spaak, gesitueerd in de jaren ’50. Hij was premier van België, minister van transport en buitenlandse zaken en één van de grondleggers van de Benelux. Na twee wereldoorlogen zette hij zich in voor de eenheid van Europa, hij wordt ook wel ‘Mr. Europe’ genoemd. Spaak was de eerste president van de VN in 1945 en de eerste president van de Raad voor Europa (1949-1950). Deze Raad van Europa is geen onderdeel van de huidige EU en moet niet worden verward met de Raad van de Europese Unie of Europese Raad. Daarnaast was Spaak ook de eerste president van de Economische Gemeenschap voor Kolen en Staal (1951) en speelde hij een belangrijke rol in het Messina Congres in 1955 waar voorbereidingen werden getroffen voor een Europees gemeenschappelijke markt en de creatie van Euratom waarbij men atoomenergie wilde gebruiken voor positieve vredelievende doeleinden.