Nederlands English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Publicaties en onderzoek

Geplaatst op: 5 april, 2013 door

Geplaatst op: 31 oktober, 2017 doorMartine

Eigen creaties en historische kostuums uit het Rijksmuseum Amsterdam, Centraal Museum Utrecht en het Metropolitan Museum of Arts.

Boeken /artikelen reeds gepubliceerd:

Martine Teunissen, Beleef Het Verleden. Een blik op vrouwenkleding in Holland van de 16de tot en met de 19de eeuw (HRG 2020). 

Dorothee Olthof, Martine Teunissen, Beauty & Fashion. De Laatste trends uit het oude Rome (Leiden, 2018). 

Martine Teunissen, Representation of the Past in Public Spheres. Experiencing the Past: The Reconstruction and Recreation of History at Colonial Williamsburg, 2016.

Martine Teunissen, The next step in costumed live interpretation – going Europe in: Newsletter summer 2014 (Interpret Europe 2014).

Martine Teunissen, ‘Living history in Europe: international examples of live interpretation’ in: Conference Proceedings, 2011-2013, ed. Iryna Shalaginova (Interpret Europe 2014). 

Martine Teunissen, ‘Staging the Past in the Revolutionary City: Colonial Williamsburg” in: Staging the Past. Themed Environments in Transcultural Perspectives, (History in Popular Cultures, Volume 2) transcript Verlag Bielefeld 2010.

Martine Teunissen, ‘Evaluation of the Revolutionary City (Colonial Williamsburg): A Programme of Theatre as a Valuable Tool for Interpretation’ in: On the Future of Open Air Museums, Fornvårdaren 30 (Jamtli Förlag 2008).

Martine Teunissen, ‘The Wonderful World of Museum Theatre’ in: European Insights from the International Museum Theatre Alliance – Europe (Autumn 2007).

Martine Teunissen, ‘Symposium Public History’ in: European Insights from the International Museum Theatre Alliance – Europe (Spring 2008).

Martine Teunissen, ‘When the Dutch cross the Atlantic’ in: European Insights from the International Museum Theatre Alliance – Europe (Summer 2007).

Representation of the past in Public Spheres. Experiencing the Past: The reconstruction and recreation of history at Colonial Williamsburg.

Hoe wordt het verleden weergegeven in musea? Dit boek beantwoordt deze vraag uit verschillende invalshoeken. Hoe bepalen commerciële belangen de presentatie van het verleden? Welke rol speelt de bezoeker hierin? In detail wordt gekeken naar de presentatie van de geschiedenis in het beroemde openluchtmuseum Colonial Williamsburg. Speciale aandacht gaat uit naar het historische theaterprogramma wat tussen 2006 en 2016 dagelijks aangeboden werd aan het publiek. De schrijfster geeft een kijkje achter de schermen van de werking van een museum. Ze toont aan dat historisch theater een belangrijke methode voor erfgoededucatie is.

Voor meer informatie, reviews en het boek bestellen klik hier.

Schoonheidsgeheimen van de Romeinen – juni 2018

Een prachtig vormgegeven publieksboek over Romeinse schoonheid op basis van vondsten van verschillende Romeinse vindplaatsen in Zuid-Holland (o.a. Alphen aan den Rijn, Leiden, Den Haag, Valkenburg, Voorburg) met beschrijvingen van de toen gangbare beauty-behandelingen (van baden en make-up tot kapsels en kleding), citaten van Romeinse schrijvers over dit onderwerp en recepten en hands-on tips om een aantal Romeinse schoonheidsmiddelen en –behandelingen zelf te maken en uit te proberen.

Het boek wil een andere kijk op de Romeinen presenteren. Veel aandacht gaat altijd uit naar de militaire aspecten van de Romeinse aanwezigheid in ons land. Er is echter veel meer te vertellen, want ook in die tijd leefden er vrouwen, kinderen, ijdeltuiten en fashionista’s. Een deel van hun verhaal gaan wij vertellen in dit project. De schoonheidsgeheimen van de Romeinen zijn deels ook in onze tijd nog zeer bruikbaar en in ieder geval interessant!

In het Provinciaal depot en bij diverse archeologische diensten liggen veel Romeinse vondsten opgeslagen die met schoonheid en uiterlijk in de Romeinse tijd te maken hebben. Deze willen wij voor een groot publiek ontsluiten door middel van deze mooie publicatie.

Om zoveel mogelijk mensen dit aspect van het leven in de Romeinse tijd te laten ervaren, organiseren we een activiteitenprogramma voor jong en oud op verschillende limes-locaties. Zo zullen we verschillende keren de Romeinse beautysalon neerzetten waar bezoekers zich kunnen laten voorzien van een Romeins kapsel en beauty-advies en we zullen ook workshops voor het maken van Romeinse beautyproducten organiseren.

Doelgroepen

Een aansprekend boek over Romeinse schoonheid is interessant voor iedereen die zich bezighoudt met de samenleving van 2000 jaar geleden. Schoonheid en uiterlijk waren toen, net als nu, belangrijke onderdelen van de sociale interactie. Niet alleen historici en archeologen, maar ook re-enactors en geïnteresseerde leken(geschiedenis)leraren en hun leerlingen krijgen zo een andere kijk op de Romeinse samenleving. Voor archeologen kan een grotere kennis van Romeinse beauty-objecten helpen om vondsten op een juiste manier te duiden.

Het boek speelt bovendien in op de huidige trend van natuurlijke cosmetica, die veel vrouwen tussen 18-50 jaar bezig houdt. De workshops en lezingen versterken dit nog, waarbij er lezingen voor kinderen zijn én voor volwassenen.

Tijdens de Romeinse beautysalons op locatie, bv. op limes-locaties, in bibliotheken en tijdens (Romeinse) festivals bereiken wij een zeer divers publiek van 4-104, zowel lokale bewoners als toeristen. De ervaring leert dat kleine en grote meiden graag een Romeins kapsel willen. Intussen luisteren hun (groot)ouders geïnteresseerd naar onze uitleg (en kopen natuurlijk het boek!).

Door samenwerking met Ipse de Bruggen in Zwammerdam kunnen wij ook mensen met een beperking bereiken tijdens activiteiten in het bezoekerscentrum Nigrum Pullum.

Voor bestellen klik hier. 

Onderzoek

Beleef Het Verleden biedt twee soorten onderzoek aan

  1. historisch onderzoek: gericht op het reconstrueren van het verleden
  2. toegepast onderzoek: gericht op de toepassing van historische kennis in de praktijk

Voor musea en culturele instellingen is vooral toegepast onderzoek van belang, op het gebied van de verbeelding van het verleden.

Museum-adviseur

Beleef Het Verleden kan in opdracht de werking van huidige programma’s in uw museum evalueren en mogelijkheden onderzoeken tot vergroting van het publieksbereik. Eventuele vernieuwingen richten zich op het gebruik van aantrekkelijke, interactieve methoden om het verleden te verbeelden.

Film-adviseur

Advies m.b.t. historische kostuums, omgangsvormen en de historische leefwereld.

Levende geschiedenis in uw museum

Beleef Het Verleden is gespecialiseerd in de toepassing van levende geschiedenis in musea en culturele instellingen. Naast het uitvoeren van gekostumeerde eerste en derde persoons interpretatie in opdracht van de klant, kan Beleef Het Verleden ook zorg dragen voor de implementatie van levende geschiedenis in uw museum, verzorgd door uw eigen staf. Beleef Het Verleden geeft advies en trainingen met betrekking tot het ontwikkelen van educatieve levende geschiedenis programma’s.