Nederlands English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Robe à la Française

Geplaatst op: 22 december, 2013 door

De robe à la Française is een japon uit de 18e eeuw die vooral door de Fransen werd gedragen. Er zijn veel variaties op bekend, afhankelijk van de periode waarin deze gedragen werd. Heel eenvoudig gezegd bestaat de jurk uit een onderrok of schort, een overjurk met plooien op de rug en een borstlap. De jurk is echter wel ingewikkeld om te maken. Om de juiste vorm te creëren wordt deze jurk gedragen over een corset, onderrok en paniers.

Een voorbeeld van een robe à la Française :

1767

Tibout Regters, portret van een dame, 1767

Zoals genoemd wordt de jurk gedragen met paniers. De vorm van de paniers bepaalt de vorm van de heupen. Dit kan van relatief smal tot heel breed voorkomen. De paniers zijn gemaakt van een simpele katoenen effen stof en zijn verstevigd met soepele baleinen.

paniers circa 1750

paniers circa 1750

De borstlap wordt onder de zijkanten van de overjurk vastgespeld.

Ik heb er bij deze jurk voor gekozen om een gehele onderrok te maken.Vaak zie je dat bij dit soort jurken ook een schort wordt gedragen zodat je minder stof nodig hebt.

Het resultaat gedragen in kasteel Vaux le Vicomte tijdens de kerstperiode.

Robe à la Francaise - kerst  Robe à la Francaise - kerst02

Robe à la Francaise - kerst 03

De jurk is compleet versierd geplooide banden. De inspiratie hiervoor vormde een japon uit het depot van het Rotterdam Museum.

Bij de japon uit het depot is de versiering afgezet met heel dun band. De versiering is verder niet afgewerkt. Stukjes stof zijn afgeknipt en erop gezet. De enige afwerking is de onderrand. Ik heb bij mijn creatie de versieringsbanden allemaal wel afgewerkt. De praktische reden hiervoor is om de mogelijkheid te behouden voor het wassen van de jurk in de wasmachine en om slijtage tegen te gaan.

depot Rotterdam Museum depot Rotterdam Museum

Het rugdeel bestaat uit gevouwen plooien die zijn vastgestikt bovenaan.

Robe à la Francaise - kerst 04 Robe à la Francaise - kerst 04

In de mouwen worden nog engageantes gedragen.

Voorbeeld engageante uit het depot van het Rotterdam Museum.

engageante

De engageantes die ik heb gebruikt zijn gemaakt van een kant afkomstig van een antiekmarkt (Marché aux puces de Vanves) in Parijs.

Het geheel is afgewerkt met een bijpassende hals-decoratie.

Robe à la Francaise - kerst 05