Nederlands English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Rosmalen 1200- historische dag

Geplaatst op: 14 juli, 2015 door

Afgelopen zondag op 12 juli werd de historische dag in het centrum van Rosmalen georganiseerd. De heemkundekring Rosmalen vroeg Beleef Het Verleden een middeleeuwse ambachtenmarkt te organiseren in het kader van 1200 jaar naamsbekendheid van Rosmalen.

In het jaar 815 werd in een oorkonde van de Abdij van Lorsch een hoeve genoemd ‘Rosmalla’ met weiden in het bos en zes varkens. Deze plek groeit uit tot een dorp waarbij zeker rond 1200 al een kapel of kerk moet hebben gestaan. In 1300 geeft Hertog Jan II van Brabant de uitgifte van ‘gemeijne gronden’ aan de Rosmaalse bewoners. Hierdoor kunnen ze opereren als zelfstandige gemeenschap. Voor de uitbeelding van de middeleeuwse ambachtslieden is daarom gekozen voor voornamelijk de 14e eeuw, maar we hebben ook met kleding nog de periode vanaf de 9e eeuw getoond en het verloop van kledingontwikkeling laten zien.

Er waren demonstraties van de houtbewerker, de pottenbakster en van de platenmaker en daarnaast demonstraties en kinderactiviteiten (waarbij de volwassenen ook welkom waren) bij manden maken, touw slaan, vlaken, kaarden, spinnen, vilten en weven.

Hieronder alvast enkele links naar foto’s. Meer foto’s volgen nog.

http://rosmalen.thuisinhetnieuws.nl/artikel/51706/fotos-historische-dag-rosmalen-1200.html

http://www.ros-kabelkrant.nl/index.php?module=newsmodule&action=view&id=56147