Nederlands English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Training Certified Live Interpretation

Geplaatst op: 11th september, 2018 door

Afgelopen week vond in Hongarije de eerste training plaats van de ‘Certified Live Interpreter Course’, een samenwerking tussen Interpret Europe en Past Pleasures. Loïc (De Pied en Cap) en ik (Beleef Het Verleden) waren gevraagd als ‘assessors’. Het was onze taak om alle optredens te beoordelen en om de deelnemers te laten slagen, of niet… De deelnemers hadden drie trainingsdagen achter de rug, en twee dagen om historisch onderzoek te doen en de optredens voor te bereiden.

Het was fantastisch om te zien hoe de deelnemers de verschillende technieken die ze eerder in de week geleerd hadden toepasten in hun voorstellingen, al dan niet gebruik makend van de locatie, objecten of verbeeldingskracht. Stuk voor stuk namen ze ons mee naar een specifieke periode in de geschiedenis met een vooraf bedachte verhaallijn en leerdoelen. We beoordeelden op lichaamstaal, oogcontact, houding en welkome uitstraling, op stemgebruik, enthousiasme en ‘engagement’, op de manier waarop ze de groep (bezoekers) benaderden en meenamen, op interactie met de bezoeker, kennis van de historie, hoe ze hun historische personage tot uiting brachten en ontwikkelden tijdens de voorstelling, hoe zelfverzekerd ze waren, hoe ze omgingen met kostuums en historische houding, hoe ze ingewikkelde concepten toegankelijk maakten voor de bezoeker en of ze hun eigen thema’s en leerdoelen goed over brachten.

Er waren voorstellingen die ons verrasten in kwaliteit of de insteek van het verhaal (we hadden o.a. een vrouw die ervoor gekozen had om Napoleon te verbeelden), er waren bijzondere details (individuele verhalen over historische figuren die het publiek ontdekte terwijl ze in een la in het museum hartvormige suikerkoeken vonden; een cadeautje van de bakkersdochter) en we zagen sommige deelnemers volledig transformeren in hun historische personage. Een prachtige uitdaging waarvan sommige onderdelen me ook wel zwaar vielen: we moesten enkele deelnemers vertellen dat we het niveau nog onvoldoende vonden om te slagen, maar aan het einde van de week hadden we een groep deelnemers die sterk gegroeid was in vaardigheden en vertrouwen.