Nederlands English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Verjaardag van Hilde in 1799

Geplaatst op: 24 oktober, 2018 door

Hilde’s verjaardag in 1799 bij Huis van Hilde. Wat was het gezellig en druk!

 

We hebben historische dansen getoond en dansen aangeleerd aan het publiek: een kringdans voor de kinderen, en een lijndans voor de volwassenen, met soms een aantal oudere kinderen ertussen. De muzikanten die zich voor de gelegenheid in ca. 1770 fantasie-kleding hadden gestoken, speelden de hele middag dansnummers voor ons én mooie muziek om naar te luisteren.

 

 

Daarnaast stonden we in rol met generaal Daendels die het huis van Hilde had ingekwartierd, Hilde, die voor de gelegenheid Hilde Koog-Koemans was geworden, aanwezig samen met haar man Arie en met vrienden op bezoek: jonkheer Blokker Savoie en zijn vrouw Maria. Aaltje Lepelaar bediende weer met verve: gebakjes aan het publiek, en thee en ‘wijn’ voor ons, en ondertussen vertelde ze het publiek over de oorlog en hoe het leven veranderd was sinds de komst van de Engelsen en Russen die al twee maanden in ons land zijn en vechten tegen de Fransen en Bataven (de Nederlanders dus in de Bataafse Republiek).

Ook Hilde vertelde veel over de inkwartiering, de vraag of je nou oranje-gezind of patriottisch zou moeten zijn, en hoe het openbare leven veranderd was sinds de oorlog was begonnen: geen kerk of school was meer vrij om te bezoeken omdat hier allemaal soldaten zaten, net als in haar huis. Om de oorlog een beetje te vergeten werd er gedanst, werd jong en oud uitleg gegeven over de etiquette, en was het met taart bij ons vooral een gezellige boel. Buiten hoorde je de knallen van musketten bij een schermutseling…De kinderen speelden ondertussen ook het spionnenspel om generaal Daendels te helpen met bruikbare informatie over de Engelse en Russische troepen die ze buiten mogelijk tegen waren gekomen.