Nederlands English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Zierikzee 800 jaar

Geplaatst op: 1 mei, 2017 door

Zaterdag 29 april was Beleef Het Verleden weer van de partij bij de viering van 800 jaar Zierikzee. In 1219 heeft Zierikzee stadsrechten gekregen en dit wordt al jaarlijks gevierd met een steeds groter wordend evenement naar 2019 toe. Beleef Het Verleden verzorgde ambachtsdemonstraties: been bewerken, potten bakken, pijlen maken, wol bewerking en de middeleeuwse kapsalon. Daarnaast waren er nog een heleboel andere deelnemers die het marktplein vulden met demonstraties en theater.

 

In de middeleeuwse kapsalon konden kinderen en volwassenen hun haren laten vlechten volgens de laatste mode van eeuwen terug. Er was een kapselboekje met kapsels en hoofdbedekkingen wat een overzicht gaf van de mode vanaf de 10e t/m de 15e eeuw van vrouwen én mannen en waaruit het publiek een mooi kapsel al dan niet met hoofdbedekking kon uitkiezen. Natuurlijk kon er ook middeleeuwse kleding gepast worden voor een totale make-over naar middeleeuwse dame. De meeste kinderen kozen de mode die het dichtst in de buurt kwam van 1217. Een populair kapsel deze zaterdag was er één waarbij de haren ingebonden met linten naar voren gedragen werd, zoals gebruikelijk in Normandië in de 11e en 12e eeuw maar ook twee vlechten die opgerold bij de oren werden gedragen, wederom met linten (13e eeuw). De hoofddoek gedragen met een band afgezet met parels was ook erg in trek bij de kleintjes.

Er zijn als het goed is nog een hele reeks foto’s gemaakt door een fotograaf, dus mogelijk dat ik nog een bericht post waar de andere kapsels en hoofdbedekkingen op te zien zijn.

Zierikzee is overigens een prachtig stadje en een echte aanrader om een keer heen te gaan, en zeker volgend jaar als er wederom een middeleeuws spektakel is.